Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заключването може да намали коронавируса с 52% за четири седмици

23 октомври 2020, 20:01 часа • 5968 прочитания

Комбинацията от мерки като забрана за публични събития, затваряне на училища и изисквания за престой у дома е по-ефективна от индивидуалните намеси за намаляване на предаването на коронавирус, сочи ново изследване.

Учените са изследвали ефектите от нефармацевтични интервенции (NPI) върху репродуктивността на Covid-19 (R).

R означава средния брой хора, които всеки позитивен на Covid-19 човек ще зарази. Когато броят е над един, пробивът може да нараства експоненциално.

Екипът установи, че най-обширния пакет от мерки - който включва забрана за публични събития и събирания на повече от 10 души - ще намали R с 29% на 28-ия ден, докато заключването ще доведе до намаление от 52%.

Мерките, които са най-свързани с увеличаването на R, са премахване на забраните за събиране на повече от 10 души (25%) и възобновяване на работата на училищата (24%) след 28 дни.

Резултатите, публикувани в списанието „The Lancet Infectious Diseases“, се основават на моделен анализ, като се вземат предвид данните в 131 страни.

Авторът на изследването Хариш Наир, професор от Университета в Единбург, каза: „Установихме, че комбинирането на различни мерки има най-голям ефект върху намаляването на предаването на Covid-19. Тъй като вирусът се завръща, политиците ще трябва да обмислят комбинации от мерки за намаляване на R-номера. Нашето проучване може да помогне за решения за това кои мерки трябва да бъдат въведени или отменени и кога могат да се очакват техните ефекти. Това обаче зависи и от местния контекст - R-числото в даден момент от времето, местния здравен капацитет и социалното и социално-икономическото въздействие на интервенциите.”

Професор Наир каза: „Видяхме увеличение на R след отварянето на училищата, но не е ясно дали увеличението се дължи на определени възрастови групи, при които може да има значителни разлики в спазването на мерките за социално дистанциране в и извън класа. Освен това са необходими повече данни, за да се разбере конкретната роля, която училищата играят за подобряване на предаването на Sars CoV-2 чрез надеждно проследяване на контактите.“

Авторите на изследването също така са извършили вторичен анализ, използвайки данни за мобилността от Google, който моделира общия брой посещения на работните места и общото време, прекарано в жилищни райони. Резултатите показали, че на хората отнема известно време, за да приспособят поведението си, за да отговорят на изискванията за дистанционна работа и престой у дома, подобно на закъснението между действията и ефектите върху R - около една до три седмици. Авторите предполагат, че забавянето може да се дължи на това, че на населението е нужно повече време да промени поведението си, за да се съобрази с мерките.

Изследователите също така казаха, че някои от най-големите въздействия върху R се наблюдават при мерки, които са по-лесно изпълними, като например отваряне на училища и въвеждане на забрана за публични събития. Те подозират, че това е така, защото ефектите им са по-непосредствени и спазването е по-лесно за изпълнение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес