Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вулканите са помогнали на динозаврите да господстват на Земята

20 юни 2017, 06:35 часа • 14637 прочитания

Британски учени са открили най-вероятната причина за разпространението на динозаврите на Земята. Според тях за разпространението на динозаврите е допринесла вулканичната активност на земята. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. 

В резултат на вулканичната активност на планетата ни преди около 201 млн. години в атмосферата на Земята е попаднало голямо количество въглероден двуокис. Това е довело до изчезване на редица животински видове по време на периода триас, който е продължил около 50 млн. години. Той започва преди около 250 милиона години и завършва преди около 200 милиона години, продължителност. Освободените екологични ниши са били заети от динозаврите.

Учените са стигнали до тези изводи, анализирайки древни вулканични образци от шест участъка от Централно-атлантическия магматичен район. В пет от тях е установено повишено количество живак, което ги отнася към края на триас и началото на юра. Специалистите предполагат, че отделянето на газове в атмосферата в резултат на вулканична активност довежда до формирането на Централно-атлантическия магматичен район. То е повлияло и на скоростта и мащабите на изчезването на съществуващи видове растения и животни и е способствало появата на нови.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес