Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водолази откриха съкровище със символ на Христос в Израел

23 декември 2021, 08:15 часа • 34509 прочитания

Морски археолози са открили истински съкровища на мястото на древно корабокрушение близо до град Кесария, Израел. От дъното са извадени няколко ценни артефакта, както и стотици сребърни монети.

Според The Jerusalem Post става дума дори не за едно, а за две корабокрушения, отделени едно от друго във времето на повече от 1000 години. Изненадата за учените била, че и двата кораба са потънали в пристанището, въпреки че пристанището се смята за най-безопасното място за кораба.

Изследването е проведено от подводна археологическа мисия под патронажа на Управление по антиките в Израел (IAA). Двата древни потънали кораба били открити само на няколко метра от брега на Кесария. Археолозите предварително ги датират към III и XIV век от н.е. И двата кораба, с разлика от хиляда години, са претърпели крушение на едно и също място.

Водолазите са открили истински съкровища, които включват стотици сребърни монети, скъпоценен камък с издълбана на повърхността му лира, бронзови камбани и тежък златен пръстен със символ, датиращ от самото начало на християнството.

„Тези кораби вероятно са били закотвени в пристанището и са потънали по време на буря“, предполагат Джейкъб Шарвит и Дрор Планер от отдела за морска археология на IAA.

Като цяло водолазите са открили много различни корабни елементи на морското дъно, включително счупена метална котва и бронзови пирони. Що се отнася до съкровищата, археолозите са извадили около 560 монети от мамелюкския период от кораба, потънал през XIV век.

На по-стария кораб са открити бронзови и сребърни монети, както и някои лични вещи, които вероятно са принадлежали на неговите пасажери. Открити са например малки фигури на орел и танцьорка в комична маска, извадени са и глинени съдове.

Разбира се, най-голям интерес предизвикал златният пръстен. Той е масивен и изработен във формата на осмоъгълник. Пръстенът е украсен със зелен скъпоценен камък с гравиран образ на млад овчар, облечен в туника. Гемата е украсена с надпис „Добрият пастир“. Експертите посочват, че това е един от първите изрази, отнасящи се до Исус, който се среща много пъти в различни евангелия.

Снимка: DAFNA GAZIT/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес