Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вината на човека в измирането на мамутите е доказана окончателно

16 октомври 2015, 11:51 часа • 9526 прочитания

Мамутите са погубени от хората, а не от климата – убедителни доказателства за тази хипотеза са представили американски учени, изследващи възрастта на отбиването на животните от майката (по азотните изотопи в бивните).

Изводите на изследователите са представени на конференцията на Американското общество по палеонтология на гръбначните и в съобщение на Мичиганския университет.

Новият метод позволява да се определи (по съотношението на изотопите азот-14 и азот-15) промяната в храненето на младите животни – и следователно в каква възраст мамутът е отбит от гърдите и е преминал към зрял начин на живот (самостоятелно търсене на храна). Необходимата пропорция е изследвана по тъканните слоеве.

Възрастта на отбиването от майката се явява косвен индикатор на проблемите, с които се сблъсква популацията на животните. По съвременните слонове е известно, че по-късното отлъчване отразява проблемите с търсене на храна (поради климатични промени), а по-ранното – със заплаха от страна на ловци (те принуждават животните по-бързо да узряват).

15-те бивни, с които работили учените, принадлежали на мамути, живели преди 40-10 хиляди години. Оказало се, че за тези 30 000 години средната възраст на отбиване от гърдите се снижавала от осем до пет години. Така в последните векове от историята на вида мамутите постоянно са се намирали под натиска на ловците.

Сред учените съществуват две основни версии за причините за измирането на плейстоценовата мегафауна. Една от тях свързва измирането с измененията на климата (включително в резултат на падане на метеорит), друга свързва изчезването на големите животни с действието на човека – лов или унищожаване на местата за обитание.

Последната версия наскоро получила потвърждение към пещерните мечки. В полза на тази версия са се изказвали и изследователи, занимаващи се с изучаване на историята на заселването на Австралия.

През юли 2015 г. авторите на статия в сп. Science са провели ДНК анализ на животните и са стигнали до извода, че тяхното измиране е било свързано с резки климатични промени, преди всичко затоплянето в междуледниковия период.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес