Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видяхте ли Кървавата Суперлуна?

28 септември 2015, 16:50 часа • 7202 прочитания

Американската космическа агенция (НАСА) е обявила конкурс за най-добра снимка, получена тази нощ по време на Кървавото Суперлуние. Победителят ще получи място на главната страница на сайта на НАСА.

Ако сте успели да видите и още повече – да заснемете Кървавата Луна, можете да изпратите своя шедьовър на страницата на НАСА във Facebook, както и да гласувате за вече качените снимки. Всеки потребител, в съответствие с правилата на конкурса, може да качи само една снимка и да гласува само веднъж.

Лунните затъмнения се случват, когато естественият земен спътник, движейки се около Земята, навлиза в земната сянка.

Ако плоскостта на орбитата на Луната и на Земята съвпадаха, то лунните затъмнения биха се повтаряли всеки месец. Но ъгълът между тях е 5 градуса и за да се случи затъмнение, Луната при пълнолуние трябва да се намира в точката на пресичането на своята орбита с плоскостта на земната орбита – еклиптиката.

За една година обикновено се случват по едно-две лунни затъмнения, но тази година те са цели четири. През юли и август сред редица християнски секти на САЩ и в страните на Запад бързо започна да се разпространява "пророчеството" на пастор Джон Хаги (John Hagee), който вещаеше падане на метеорит и настъпване на край на света през септември 2015 година.

Наложи се НАСА да направи официално опровержение и да отмени поредния край на света.

Сегашната Кървава Луна беше необичайна с това, че едновременно се явяваше и така наречената Суперлуна – дискът на нашата спътница беше с 14% по-голям от обичайното поради максималното сближаване между Луната и Земята през изминалата нощ.

За последен път подобно съчетание е имало преди повече от 30 години – 1982 година – а следващия път такава комбинация ще се случи чак през 2033 година. По думите на астрономите такива Супер Кървави Луни се наблюдават веднъж на поколение.

А ние каним тези, които не успяха да се насладят на гледката, да разгледат галерията – ето как по света видяха уникалното събитие.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес