Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видеоигра за стрелба в училище беше блокирана преди да излезе

31 май 2018, 07:50 часа • 883 прочитания

Видеоигра, имитираща действията на убиец, проникнал в училищна сграда, беше свалена от онлайн платформата Steam, след като почти 208 000 души поискаха забраната ѝ. Това съобщи Сюзан Робинет, която е инициатор на петицията, публикувана на сайта Change.org. Получихме заявление от компанията, управляваща интернет платформата Valve Corporation, в което се съобщава, че играта е свалена, съобщи Робинет, цитирана от БГНЕС.

Играта, с името "Стрелец" (Active Shooter) е дело на разработчик, нарекъл се Ата Бердиев, който е известен като "трол, който и преди е нарушавал правата на потребителите".

За реалната личност, стояща зад това име, не се знае нищо. Той е бил изключен от списъка на разработчици, правещи игри за Valve Corporation, но действал под прикритието на друга компания.

Излизането на играта било планирано за 6 юни – четири месеца след трагедията в училище "Марджъри Стоунмън Дъглас" в щата Флорида, където бяха разстреляни 17 ученици и преподаватели, както и само месец след трагедията в училище в град Санта Фе, щата Тексас, където убиец застреля 10 души и рани още 10. Това беше 22-ят случай на стрелба в американско училище от началото на годината.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес