Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вариации в гените пазят европейците от грип

28 ноември 2021, 14:55 часа • 3163 прочитания

Американски генетици са идентифицирали вариации в гените на имунната система, които предпазват хората от европейски произход от инфекция с грипни вируси и тежки форми на заболяването. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Science.

„Много хора от европейски произход имат генни вариации, които повишават активността на протеините-интерферони в първите етапи на инфекцията. Тези протеини играят критична роля в борбата срещу вирусите. Например при заразявване с COVID-19 нивото на активност на интерфероните определя тежестта на инфекцията“, казва Луис Барейро, доцент в Чикагския университет (САЩ).

В хода на изследвания Барейро и колегите му наблюдавали как култури от клетки на американци с различен етнически и расов произход взаимодействат с частици на грипни вируси. За да разберат дали има разлика в работата на гените, свързани с потискането на вирусни инфекции, учените анализирали какво количество РНК копия на различни гени, предполагаемо свързани с реакцията на появата на вируси в организма, има в тези култури. Разликата в количеството на тези вериги РНК била съпоставена от учените с това, колко силно се отличавали наборите мутации в тези гени.

Оказало се, че появата на грипни частици в културите клетки е изменила работата на повече от 4000 гена. При това нивото на активност на много от тях зависело силно от появата на мутации както в тези ДНК участъци, така и в други гени. Значителна част от тези изменения настъпила в работата на гените, свързани със синтеза на интерферони – противовирусни белтъци, които пречат на грипния вирус да се размножава, пояснява ТАСС.

Освен това учените открили, че най-полезните вариации в структурата на гените, увеличаващи устойчивостта на клетките към грипни вируси, значително по-често се срещали сред американците с европейски произход, отколкото сред афроамериканците. Генетиците все още не могат да кажат с какво е свързано това, но то може да обясни защо афроамериканците по-често страдат от грип в сравнение с останалите жители на САЩ, заключават Брейро и колегите му.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес