Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксината срещу коронавируса на GlaxoSmithKline с недостатъчен имунен отговор

11 декември 2020, 09:43 часа • 3116 прочитания

Експерименталната ваксина срещу COVID-19, разработена от Sanofi и британската GlaxoSmithKline, показа недостатъчен имунен отговор в резултатите от клиничните изпитвания, заяви френският производител на лекарства в петък, цитиран от cnbc.

Двете компании заявиха, че планират да започнат друго проучване през следващата година, надявайки се да предложат по-ефективна ваксина до края на 2021 година.

Резултатите от петък показват "имунен отговор, сравним с пациентите, които са се възстановили от COVID-19 при възрастни от 18 до 49 години, но нисък имунен отговор при по-възрастни и вероятно се дължи на недостатъчна концентрация на антигена."

Очакваше се проучванията на фаза III да започнат този месец.

Проучването на фаза 2b ще започне през февруари следващата година, след като скорошно проучване с предизвикателства при нечовекоподобни примати, проведено с подобрена антигенна формулация, показа по-добри ефекти.

„Проучването ще включва предложено сравнение с разрешена ваксина срещу COVID-19“, казаха от компанията.

„Ако данните са положителни, глобално проучване от фаза III може да започне през второто тримесечие на 2021 г. Положителните резултати от това проучване биха довели до подаване на регулаторни документи през втората половина на 2021 г., поради което забавянето на потенциалната наличност на ваксината от средата на 2021 г. до четвъртото тримесечие на 2021 г.“

Двете компании заявиха, че са „актуализирали с Европейската комисия, поетия договорен ангажимент за закупуване на ваксината“.

Ваксината Sanofi-GSK използва същата технология, базирана на рекомбинантни протеини, като една от сезонните противогрипни ваксини на Sanofi. Той ще бъде съчетан с адювант - вещество, което действа като ускорител на ваксината, произведена от GSK.

Според записите на Световната здравна организация, компаниите биха били 14-ти играч, който ще започне фаза III на проучвания за потенциални ваксини, тъй като правителствата се борят да овладеят пандемията, която е убила повече от 1,5 милиона души.

Проучването от фаза I / II тества безопасността, поносимостта и имунния отговор на ваксината при 440 здрави възрастни в 11 обекта за изследване в САЩ.

Партньорите не са първи в надпреварата, но вярват, че техният опит в областта на ваксините е предимство.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес