Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В името на науката - швейцарци ще заравят долни гащи

14 април 2021, 11:43 часа • 4333 прочитания

В Швейцария фермерите и градинарите ще „погребат“ 2 000 чифта бельо като част от научно изследване за качеството на почвата, предаде БГНЕС.

Държавният изследователски институт „Агроскоп“ е изпратил по два чифта памучни гащи на доброволците, участващи в това изследване, и тяхната задача е да ги заровят в земята в тяхната градина или поле. Планът е да ги изкопаят след известно време и да ги занесат за анализ, където трябва да бъдат изследвани в какво състояние са, т.е. това ще бъде индикатор за степента, в която малките организми са разложили текстила, съобщава хърватският "Индекс".

Швейцарски експерти казват за агенция ДПА, че вече са провеждали подобни експерименти в Канада, но не толкова мащабни.

Доброволците, кандидатствали в страната, ще заровят също и торбички с чай, с които ще се проверява надеждността на резултатите, получени от бельото, тъй като този метод за тестване на почвата е известен отдавна.

Планът на изследването е да се изкопае единият чифт гащи след един месец, в присъствието на контролни органи и със снимка, а другият чифт след два месеца. След това разпадането на естествените влакна ще бъде анализирано с дигитален метод. Колкото повече дупки има в гащите, толкова по-здрава е почвата, съобщава "Biz life".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес