Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Гърция откриха череп на обезглавен воин с оперирана със златна нишка челюст

01 октомври 2021, 09:44 часа • 23733 прочитания

В Гърция бе открит череп на византийски воин, живял преди 650 години и обезглавен след нахлуването на османците на Балканите през XIV век. Любопитното е, че челюстта на средновековния боец, очевидно счупена при по-ранен инцидент, е била наместена и фиксирана с помощта на златна нишка, според резултатите от ново проучване, съобщава списание Live Science.

Изследването, ръководено от Анагностис Агеларакис, професор по антропология в катедрата по история на университета Аделфи в Ню Йорк, установява, че долната челюст на мъжа, пострадала тежко при удар, е била наместена от очевидно много способен лекар, който я е съединил отново с тел, изработена от злато, докато зарастне.

Според доклада на историка, лекарят, оперирал челюстта, изглежда е следвал съветите от V век пр.н.е. на неговия предшественик – прочулия се като бащата на медицината Хипократ. Най-знаменитият лекар от Античността е написал трактат за травми на челюстта близо 1800 години преди да се родят раненият воин и неговият лечител.

„Челюстта му е била разбита на две, след това е била съединена с помощта на златна тел или златен конец докато зарастне“, казва Агеларакис.

Черепът е открит по време на археологически разкопки през 1991 г. в някогашната крепост Полистилон на брега на Бяло море, в Западна Тракия, Гърция. Мъжът е загинал на възраст 35-40 години. Четиринадесети век е времето, когато  османците постепенно навлизат и се установяват на Балканите. Като се има предвид, че воинът е обезглавен, вероятно той се е борил до последно преди нашествениците да завладеят крепостта. Затова ученият предполага, че крепостта не се е предала, а е трябвало да бъде взета със сила.

Агеларакис предполага, че след нейното падане, мъжът е бил посечен, а по-късно главата му тайно е погребана в гроба на 5-годишно дете. Това е станало около 1380 г., когато по черепа все още са били запазени меките тъкани. Останалата част от скелета на мъжа не е открита, а самият череп носи следи от ужасяващ посичащ удар. Не е известна точната година на гибелта на мъжа нито защо е избран гробът на детето, за да бъде положена там главата му - имало ли е роднинска връзка между двамата все още не е установено.

Интересно е да се отбележи, че районът около Полистилон е бил владян от Момчил в периода около 1343 - 1345 г. и именно това е мястото, където той опожарява част от османския флот на Умур бег.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес