Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В египетска мумия на ястреб се оказали останките на свещен ибис

08 май 2022, 11:40 часа • 11496 прочитания

Американски учени са изследвали мумията на птица, която била смятана за ястреб. Оказало се, че под "пашкула" се намират останките на свещен ибис, който дори частично е запазил меките тъкани и перата. Според учените тази находка, която се е съхранявала в образователна институция дълго време, е на около 1500–2000 години. Това се съобщава в прессъобщение на университета „Корнел“.

Древните египтяни са мумифицирали много видове животни, като котки, кучета, хамадрии и дори бръмбари. Ако основната цел на мумифицирането на хората е била да могат да съществуват в отвъдното (затова в гробниците са оставяли храна, пари, мебели и други предмети), то се смята, че животните са били мумифицирани по други причини. Домашните любимци можело да бъдат погребани заедно със собственика, някои животни и птици - като запас от храна за отвъдния живот, други - защото са били обожествявани. Някои от най-известните мумии принадлежат на свещения ибис (Threskiornis aethiopicus) – големи птици, които древните египтяни идентифицирали с бога на мъдростта Тот. Само по време на разкопки в некропола Сакара археолозите са открили около 1,75 милиона от тези птици.

В последните години интересът към древноегипетските животински мумии се е повишил. Освен това се появила възможност да се правят триизмерни реконструкции на вътрешната им структура, без да се нарушава тяхната цялост, с помощта на рентгенова компютърна томография. С този метод активно се изучават и мумии на хора, например наскоро египтолозите за първи път изследваха мумията на Аменхотеп I и установиха, че останките му са силно повредени от черни археолози, а също така просветиха две древни египетски мумии от Долината на царете.

Карол Ан Барсоди от университета „Корнел“ е изследвала предполагаема мумия на птица, съхранявана в колекцията на учебното заведение и обозначена като мумия на ястреб. Точният произход на този артефакт остава неизвестен, тъй като няма данни за пристигането му в университета. Първоначално се смятало, че тази находка може да се е озовала в Съединените щати през 1884 г. заедно с мумията на човек на име Пенпи, който бил тивански писар през Третия междинен период (ок. 828–625 г. пр.н.е.). Барсоди не е открила никакви потвърждения за това, но предполага, че може би мумията на птицата е част от колекция от некропола Сакара, постъпила в университета през 1930 г.

За да се уверят, че мумията не е фалшива, Барсоди и кураторът на колекцията Фредерик Глич решили да направят рентгенова компютърна томография. В резултат на изследването те открили, че под „пашкула“ наистина има останки от птица, която дори е запазила някои меки тъкани и пера. Оказало се, че единият крайник на тази птица е бил счупен още преди да бъде мумифицирана. Освен това след смъртта (вероятно по време на транспортиране), клюнът ѝ е бил счупен.

Според орнитолога Ваня Ровер мумията принадлежи на мъжки свещен ибис. За да могат останките на тази птица да бъдат сгънати в сегашния им вид, е бил отстранен гръдният кош, а главата е била обърната, което не е обичайна практика. Теглото на мумията е 942 грама, а възрастта ѝ според изследователите е около 1500-2000 години. Може би, ако в бъдеще е възможно да се извлече ДНК от меките тъкани на този свещен ибис, тогава учените ще могат да определят мястото, откъдето произхожда.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкриха тайните на лечебна козметика от Древен Египет

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес