Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален текст на „Молитвата на Давид“ от Новия завет е открит в Израел

29 септември 2023, 09:09 часа • 4263 прочитания

Екип археолози от Еврейския университет, провеждащи разкопки в крепостта Хиркания, откриха изключително рядък и в много отношения уникален надпис, написан на гръцки църковен език и перифразиращ част от 86-ия псалм от Новия завет.

За откритието разказва The Times of Israel. То е направено в крепостта Хиркания от епохата на Втория храм, разположена на върха на недостъпен хълм в Юдейската пустиня. Обектът се намира на около 17 километра югоизточно от Йерусалим.

ОЩЕ: Не едно, а стотици царства. Каква загадка е оставил на учените библейският Давид

По време на разкопки върху измазания под на залата е открит голям строителен камък, върху който с червено мастило са написани редове на гръцки койне, езика на Новия завет. За помощ при дешифрирането археолозите се обърнали към експерта д-р Авнер Екер от университета „Бар-Илан“.

Специалистът го дешифрирал така: „Исусе Христе, спаси ме, защото съм беден и съм в нужда. Погрижи се за живота ми, защото съм Ти верен“. Учените са установили, че надписът е „преработена“ част от 86-и псалм, известен като „Молитвата на Давид“. В оригиналния еврейски псалм първата част гласи: „Чуй ме, Господи, и ми отговори“.

Археолозите смятат, че текстът е написан от един от византийските християнски монаси, основали тук манастир през V век от н.е. Д-р Авнер Екер също отбелязва, че надписът съдържа малки граматически грешки. И това според него показва, че „свещеникът не е бил носител на гръцкия език, но вероятно е бил някой от същия регион, който е възпитан на семитски език“.

Впрочем преработеният текст не е единствената забележителна находка. До него е открит друг текст, написан на койне. Той все още чака да бъде разшифрован. Археолозите отбелязват, че това вероятно са единствените псалми на койне, намирани някога върху камък, а не върху пергамент или други материали.

ОЩЕ: Писмени сведения за библейския цар Давид са открити от изследователи

Крепостта Хиркания датира от периода на династията на Хасмонеите (I – II век пр.н.е.). Тя е разположена на върха на 200-метров хълм, чийто връх е умишлено отрязан за по-нататъшно строителство на сгради. По време на управлението си цар Ирод значително разширява и ремонтира тази крепост. След смъртта на Ирод през 4 г. от н.е. Хиркания отново запада и не е възстановена, докато в края на V век тук не е основан малък византийски християнски манастир. На гръцки се е наричал Кастелион, или „малък замък“. Манастирът преживява ислямското нашествие и се използва до началото на IX век. Оттогава мястото е изоставено и почти лежи в руини.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес