Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените вече определят пола на човек по мириса на ръцете

07 юли 2023, 08:40 часа • 2152 прочитания

Летливите органични съединения (ЛОС), отделяни от кожата на ръцете, могат да се използват за определяне на пола на човек. Това установиха американски учени, които с помощта на газова хроматография, масспектрометрия и няколко статистически анализа определиха набор от ЛОС, специфични за всеки пол. Това откритие може да се използва при съдебномедицинска експертиза. Изследването е публикувано в списанието PLoS One.

Много престъпления се извършват именно от ръцете на престъпника или са свързани с тяхно докосване: грабеж, нападение или изнасилване. Ето защо следите, които ръцете могат да оставят, са обект на изследване от криминалисти и съдебномедицински експерти. Въпреки че ДНК и пръстовите отпечатъци се считат за основните такива следи, понякога тяхното количество и качество може да не са достатъчни за анализ.

Как да отървем тялото си от неприятната миризма

За такива случаи учените разработват методи за установяване на индивидуалния мирис на престъпника, по който той да бъде установен. Например в някои изследвания са разработени начини за идентифициране на дъха или миризмата под мишниците. Въпреки че използването на кучета позволява миризмата да се използва като идентифициращ параметър, това е слабо контролиран метод за откриване на ЛОС.

Методът за идентифициране на човек по миризма се основава на знанието, че този мирис се формира от сложна смес от ЛОС, освободени от тялото, и зависи от генетиката на собственика, факторите на околната среда и физиологичните особености на човека. Устойчивостта на човешката миризма в околната среда се обяснява с постоянното излющване на епидермиса на кожата, като заедно с клетките в нея остават потта, липидите и секретите на жлезите, както и ЛОС, които се образуват по време на жизнената дейност на кожния микробиом.

Група учени, ръководени от Кенет Фъртън от Международния университет на Флорида, са разработили метод за определяне на пола с помощта на ЛОС, които се отделят от ръцете на хората. За тази цел те помолили 60 доброволци (30 мъже и 30 жени) да не мият ръцете си поне един час. След това поставили в дланите им памучна марля, предварително стерилизирана с метанол и със суха топлина при температура 105 градуса по Целзий, която доброволците стискали в ръцете си в продължение на десет минути.

След това марлята била поставяна във флакон, предварително почистен с леко алкален сапунен разтвор, измит с топла чешмяна и дейонизирана вода и накрая измит с ацетон, след което заедно с марлята бил поставян в сушилня. След това флаконът с марлята от доброволците бил поставян във вода с температура 50 градуса по Целзий за един ден. След това ЛОС били изолирани от флакона с помощта на тъкан, изработена от синтетични влакна, и те били десорбирани при температура от 250 градуса по Целзий, за да се извърши газова хроматография и масспектрометрия.

На какво се дължат негативните промени в телесната миризма?

Използвайки тези методи, учените съставили пълни профили на ЛОС, които формират миризмата на ръцете на тези 60 души. С помощта на няколко метода за статистически анализ на получените ЛОС учените установили, че профилите на молекулите, съдържащи се върху марлята, се различават значително при мъжете и жените. За това им помогнал метод на частичната регресия на най-малките квадрати и дискриминантен анализ на скритите структури на ортогоналните проекции. Линейният дискриминантен анализ предсказвал женския пол в пробите от марля с 96,67 процента точност.

В бъдеще учените ще трябва да открият конкретните вещества и техните съотношения, които отличават миризмата на мъжките ръце от миризмата на женските. Но още на този етап техниката може да бъде тествана в полеви условия, за да се определи пола на престъпник.

Мирисът на човек представлява интерес не само за съдебните медици, но и за комарите. Наскоро стана ясно, че различните сапуни имат различен ефект върху привлекателността на човек за комарите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес