Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените установиха причините за шизофренията и 8 нейни разновидности

17 септември 2014, 15:01 часа • 77241 прочитания

Шизофренията има осем разновидности, като всяка една от които е обусловена от своя вид генетично разстройство. До този извод са стигнали учените от медицинската школа към вашингтонския университет.

Откритието дава надежда за намирането на лечение на това, считано до сега, фатално заболяване.
Известно е, че 80% от случаите на шизофрения се предават по наследство. Именно поради тази причина учените се опитваха да открият конкретните гени, отговорни за това „наследство”. В изследванията взели участие над 8 хиляди болни от шизофрения и здрави хора.

„Гените не работят сами за себе си. Те функционират съвместно така, като музикантите в един оркестър. А за да се разбере как свири оркестъра трябва да се знае кои са музикантите и как взаимодействат помежду си.”, коментира професорът по психиатрия Робърт Клонингер.

Учените сравнявали комбинации на ДНК при здрави хора, болни от шизофрения, здрави, а също и такива,  които проявявали симптоми, сходни с шизофренията. Били изследвани 700 хил. вариации в генома. По този начин били установени осем генетични „портрета”, свидетелстващи за предразположеност към някой от видовете шизофрения. Напр., разстройство, проявяващо се в халюцинации или нарушения на речта и поведението. При това, учените твърдят, че вероятността за проява на болестта, ако съществуват съответните вариации на ДНК, е 100%.

Това откритие е огромен пробив след десетилетия неуспехи в областта на психиатричната генетика. Откритието се състои именно в това, че за болестта не отговаря даден ген, който са търсили по-рано, а съвкупност от гени, които взаимодействат помежду си по особен начин.

Учените предполагат, че установяването на причините за заболяването дава надежда за намиране на начин за лечението и предотвратяването на появата ѝ при потомството.

Освен това този подход може да бъде използван и при изучаването на други тежки заболявания като тези на сърдечно-съдовата система и диабета.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес