Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Вейпърите два пъти по-често страдат от импотентност

03 декември 2021, 10:35 часа • 4292 прочитания

Вейпърите са два пъти по-склонни да се оплакват от проблеми в леглото, отколкото тези, които не пушат, установиха изследователи от Нюйоркския университет. Статията на учените е публикувана в изданието American Journal of Preventive Medicine.

Въпреки че тютюнопушенето отдавна се свързва с еректилна дисфункция, ефектите от вейпинга върху потентността са слабо проучени. Изследователите са анализирали данни на близо 14 000 мъже от Съединените щати, съобщаващи дали имат проблеми с ерекцията и някакви вредни навици.

В сравнение с тези, които никога не са пушили или припалвали, вейпърите два пъти по-често съобщавали за нарушения на ерекцията. Сред тях голяма част били млади хора без наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания и други фактори, които предразполагат към проблеми с потентността. Тези, които употребявали електронни цигари ежедневно, се оплаквали от еректилна дисфункция по-често от тези, които припалвали спорадично. Физическата активност намалявала рисковете.

Респондентите не съобщавали за прием на лекарства, които биха могли да повлияят на потентността, отбелязват авторите. Освен това резултатите се основавали на самоотчети и следователно може да не са напълно точни. Въпреки това връзкат между вейпинга и еректилната дисфункция се проследява ясно.

В бъдеще изследователите планират да разберат дали вейпингът засяга сексуалната функция при жените, както и да определят дали някои видове електронни изпарители са по-вредни от други и дали техният отказ ще помогне за подобряване на потентността.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес