Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени проследиха ефекта на алкохола върху нероденото дете

03 декември 2021, 07:15 часа • 4195 прочитания

Австрийски лекари за първи път проучиха подробно как се променя структурата на мозъка на плода в утробата на бъдеща майка, която е пила алкохол по време на бременността, съобщава Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA), цитирано от ТАСС.

„Феталният алкохолен синдром е голям проблем за общественото здраве във всички страни, където алкохолът се продава без никакви ограничения. За първи път наблюдавахме как се променя структурата на развиващия се мозък на детето под въздействието на алкохола“, казва Грегор Касприан от Медицинския университет във Виена (Австрия).

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развитието на така наречения фетален алкохолен симптом - набор от патологии във вътреутробното развитие на детето, които влияят негативно на целия му последващ живот. Според настоящите оценки на европейски учени подобни проблеми засягат около 1-5% от новородените в повечето страни от развитите и значително повече деца от развиващите се страни.

Касприан и колегите му за първи път са проучили в детайли как възникват характерните аномалии в работата на мозъка на децата, свързани със злоупотребата с алкохол от майките им по време на бременността. В хода на тези наблюдения учените са анализирали изображения от магнитно-резонансна томография на плодовете в утробата на петстотин бременни жени, потърсили помощ в клиники в Австрия.

Последиците от употребата на алкохол

Всяка десета от тях, както показала анонимна анкета, е употребявала алкохол след началото на бременността, но преди постъпването в болницата. Това дало възможност на учените да проследят ефекта на етанола върху растящите мозъчни тъкани на детето и да установят ключовите промени в мозъчната структура.

Наблюденията показали, че алкохолът е оказал най-голямо влияние върху структурата на две области на мозъка - така наречената перивентрикуларна зона на хипоталамуса и мазолестото тяло, което свързва мозъчните полукълба. Първата област е отговорна за производството на различни хормони и формирането на неврони по време на вътреутробното развитие, а втората играе важна роля в синхронизирането на работата на лявата и дясната половина на мозъка.

Нарушенията в процеса на формиране и на двете области могат да доведат до различни аномалии в работата на мозъка. Това, според изследователите, обяснява добре защо носителите на фетален алкохолен синдром страдат от най-различни мозъчни нарушения в детството и зряла възраст.

Учените се надяват, че бъдещото изучаване на това, как алкохолът нарушава образуването на мозъка на нероденото дете, ще им помогне да разработят мерки, които ще предпазят плода от токсичното въздействие на алкохола или поне частично ще го неутрализират.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес