Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени предупреждават за езера, които могат да експлодират и да убият хиляди хора за миг

19 септември 2022, 10:17 часа • 10160 прочитания

Внезапна промяна на 29 август 2022 г. в цвета и мириса на езерото Кук, в Северозападен Камерун, предизвика паника сред местните жители. Страховете са породени от инцидент, случил се преди 36 години на езерото Ниос, само на 10 километра, пише The Conversation.

На 21 август 1986 г. езерото Ниос изригва смъртоносни газове (главно въглероден диоксид), които задушават 1746 души и около 8300 животни. Това обаче не е първият подобен инцидент. Две години по-рано езерото Монум, на около 100 км югозападно от езерото Ниос, убива 37 души.

Разследването на причината за бедствието на езерото Ниос стига до извода, че въглеродният диоксид, освободен от мантията на Земята, се е натрупвал на дъното на езерото от векове. Внезапно раздвижване на водите на езерото поради свлачище довело до внезапно освобождаване на около 1,24 милиона тона въглероден диоксид.

Оцелелите чуват кратък тътен от езерото Ниос, преди невидимият газов облак да изригне от дълбините му. Той убива хора, животни, насекоми и птици по пътя си в долината, преди да се разпръсне в атмосферата, където става безвреден.

И Кук, и Ниос са кратерни езера, разположени в регион на вулканична активност, известен като Камерунската вулканична линия. Има още 43 кратерни езера в региона, които могат да съдържат смъртоносни количества газове. Други езера по света, които представляват подобна заплаха, включват езерото Киву на границата на Руанда и Демократична република Конго, езерото Нгози в Танзания и езерото Монтичио в Италия.

Езерото Ниос няколко дни след бедствието – 29 август 1986 г. United States Geological Survey / Public Domain

След изригването на езерото Ниос водата му придобива тъмночервен цвят и оцелелите съобщават за мирис на развалени яйца. Това са същите характеристики, които наскоро се проявили при езерото Кук. Промяната в цвета на езерото Ниос е забелязана едва след освобождаването на газа.

Според официално съобщение за пресата причина за промяна в цвета и мириса на езерото Кук са обилните дъждове. Десетките хиляди хора, живеещи около езерото, са призовани да „запазят спокойствие, като същевременно бъдат бдителни и информират непрекъснато администрацията за всеки друг забелязан инцидент“.

Езерата може да бъдат контролирани с тръби, позволяващи на газа да се отделя, така че да може да бъде освобождаван в атмосферата бавно, вместо в едно гигантско изригване. Учените обаче се опасяват, че това може да не е достатъчно, за да се предотвратят бъдещи катастрофи.

В статията за The Conversation ученият по управление на бедствия, изследовател и преподавател Хенри Нгеням Банг от университета в Борнмът препоръчва, за да се предотврати ново бедствие, да бъдат проверени отново езерата в региона. Показатели като промяна на температурата, концентрация на разтворени газове, повърхностна площ, воден обем може да се използват за оценка на вероятността от масивни отлагания на въглероден диоксид.

Въпреки че изследването на езерата би било сложно от гледна точка на тяхната локация, според Банг постоянният мониторинг е единственият начин за подготовка и предотвратяване на бъдещи катаклизми. Докато променящите се условия в Кук в момента се компенсират от дъждовете, той настоява, че местоположението му по протежение на Камерунската вулканична линия означава, че изтичане на газ може да се случи по всяко време.

Инсталация за дегазация на езерото Ниос, 2006 г. Bill Evans, USGS / Public Domain

Друга защитна мярка може да бъде поставянето на детектори за CO2 в близост до предизвикващи тревога езера като Кук и Ниос, така че променящите се условия да могат да бъдат открити и да се действа при възникването им. Снабдяването им със сигнализация може да предупреди хората, живеещи наблизо, да се насочат към по-високи места.

„Управлението за гражданска защита е агенцията, отговорна за координирането на управлението на риска от бедствия в Камерун – заключава Банг. – Агенцията трябва да поддържа връзка с други заинтересовани страни от правителството и частния сектор, за да гарантира безопасността на езерата в Камерун. Ако властите не предприемат активни действия, сценарият на бедствието на езерото Ниос може да се повтори, като загинат хиляди хора и добитък.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес