Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха как да спрем да стареем

13 октомври 2015, 14:54 часа • 59634 прочитания

Отстраняването на група гени може да доведе до рязко удължаване на живота, са открили учени. Резултатите от изследването, продължило повече от 10 години, е най-големият прогрес в генетиката.

Резултатите от постижението са публикувани в сп. Cell Metabolism, съобщава Independent.

В своята работа международен екип учени на базата на Вашингтонския университет в Сиатъл и Института за изследване на стареенето "Бък" (САЩ) са открили у дрожди (вида Saccharomyces cerevisiae) 238 гена, чието отстраняване увеличава продължителността на живота. Специалистите изследвали 4698 щама дрожди, като във всеки изключвали по един ген.

Генетиците успели да изследват хода на забавянето на стареенето на организма, като проследили активността на транспортните рибонуклеинови киселини (тРНК).

Около половината от изследваните гени присъстват у бозайниците, включително човека. Учените се надяват, че в бъдеще ще успеят да създадат лекарствени препарати, които позволяват да се потиска работата на определени гени и по такъв начин да се удължи животът.

Сега генетиците изследват взаимовръзката между откритите 238 гена с останалите, както и тяхното значение за бозайниците.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес