Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха ген, който удвоява риска от тежък COVID-19

05 ноември 2021, 03:00 часа • 6848 прочитания

Учени от Оксфордския университет са открили ген, за който се смята, че почти удвоява риска от тежък COVID-19. Това ставя ясно от проучване, публикувано в научното списание Nature Genetics, предава БГНЕС.

Изследователите извършиха анализ на човешкия геном (GWAS), който идентифицира хромозомна територия 3p21.31, която се свързва с двукратно увеличение на риска от недостатъчност на дихателните пътища при заболяване след заразяване с коронавирус.

„Използвахме платформа за машинно обработване на резултатите от изследването, за да декодираме резултатите от GWAS и идентифицирахме сравнително неизследвания ген LZTFL1 като потенциално отговорен за този риск“, се казва в доклада. Според изследователите този ген се среща при 60% от хората от южноазиатски произход и само при 15% от европейците. Това явление отчасти обяснява прекомерната смъртност от ковид в някои части от Великобритания, казват те.

Учените предупредиха, че генът LZTFL1 не може да се счита за единствената причина за респираторни усложнения при COVID-19, тъй като фактори като социално-икономическите условия играят важна роля в този процес. Например, афро-карибските хора носят генотип, носещ увеличен риск, но те са пострадали от пандемията не по-малко от хората от други националности. Един от ръководителите на изследването, професор Джеймс Дейвис, каза, че повишеният генетичен риск трябва да бъде неутрализиран чрез ваксинация, съобщава Sky News.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес