Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха защо преди смъртта целият живот минава пред очите

03 май 2023, 07:50 часа • 10360 прочитания

Много хора от различни народи са разказвали за преживявания на границата между живота и смъртта, включително за множество помени, проблясващи пред очите им. Сега изследователите успяха да обяснят защо това се случва.

Хората, които в някакъв момент от живота си са на прага на смъртта, изпитват подобни усещания: в различни моменти и в различни части на земното кълбо те говорят за светлина в края на тунела, усещането да се носят над собственото си тяло, среща с починали любими хора или калейдоскоп от спомени за миналия живот. Всичко това показва, че зад фразата „целият живот минава пред очите“ стои специфичен биологичен механизъм, чиято същност изследователите тепърва ще изучават.

За първи път учени записаха активността на умиращия мозък

В ново изследване, публикувано в списание PNAS, учени от Университета в Мичиган (САЩ) са фиксирали бурни изблици на мозъчна активност, свързани със съзнанието при умиращи пациенти. Данните са събрани за четирима души, изпаднали в кома, и са били свалени от апаратната система, след като лекарите признали, че са безсилни да им помогнат.

При изключването на двама от пациентите, 24-годишна и 77-годишна жена, учените регистрирали повишаване на сърдечната честота, както и изблици на мозъчни вълни на гама-честота – най-бързата в мозъка. Смята се, че гама-ритъмът отразява съзнателното възприемане на визуална информация и повишената концентрация.

По-рано изследователите са регистрирали такива вълни при други умиращи пациенти, но този път успели да изучат подробно кои части от мозъка са активни. Оказва се, че бурният прилив на гама-вълни започва в задната част на мозъка, а именно в темпоралния, теменния и тилния дял, които са свързани с нашето съзнание. Такава активност показва, че преди смъртта човек вижда, чува или усеща нещо, въпреки че физически остава неподвижен.

Възможна ли е комуникация с отвъдното?

За по-голяма достоверност на резултатите учените снели показания за последните няколко часа преди смъртта на пациентите, като наблюдавали дейността на мозъка и сърцето всяка секунда. Не е ясно защо само двама от четирима души са преживели този „гама-скок“, но изследователите предполагат, че въпросът е в индивидуалните характеристики и физическото състояние на тялото, което по някакъв начин може да активира дейността на мозъка.

Въпреки това авторите на изследването предупреждават да не се правят широки заключения поради малкия размер на извадката и невъзможността да се попитат починалите хора дали наистина са почувствали нещо, преди да се разделят с този свят. В бъдеще учените планират да повторят експеримента вече в лабораторни условия, като симулират близко до смъртта преживяване на експериментален доброволец.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес