Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Новите технологии за включване на реклами в сънищата са опасни

24 ноември 2021, 10:45 часа • 4338 прочитания

Трима изследователи от Харвардския университет (САЩ), Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Университета в Монреал (Канада) публикуваха доклад, предупреждаващ хората, че през следващите три години маркетолозите планират да използват технологията Dreamtech, позволяваща да се „вмъкват“ реклами в сънищата, съобщава Популярная механика.

„Много маркетингови проучвания открито тестват начини за промяна и стимулиране на потребителското поведение чрез проникване в сънищата“, пише екипът учени. Според тях рекламното въздействие върху купувача преди или по време на сън бързо се превръща в реалност. Двама от тримата автори на доклада вече са работили в Масачузетския технологичен институт върху устройство, предназначено да общува със спящи субекти и дори да навлезе в сънищата им.

Специалистите са особено обезпокоени от реклама на северноамериканската компания Molson Coors, разпространявана преди Суперкупата на УЕФА тази година. Тя насърчи хората да станат част от експеримент за въвеждане на информация в сънищата им срещу безплатна бира.

Това лято и тримата учени написаха отворено писмо с критики към рекламодателите, които използват техники, за да проникнат в сънищата на потребителите. Четиридесет други учени са се подписали под документа. Авторите също така твърдят, че Федералната търговска комисия, която налага регулации на рекламите в Съединените щати, трябва да промени правилата си като забрани използването на технологии, действащи върху подсъзнанието.

Изследователите смятат, че е важно да се действа, преди да е станало твърде късно. Намесата в сънищата има известна практическа стойност, например при лечението на посттравматични стресови разстройства. Въпреки това наближава моментът, когато технологичните компании, произвеждащи смарт часовници, преносими устройства и приложения за проследяване на съня, ще започнат да продават данните на потребителите за печалба или да ги използват, за да имат достъп до сънищата ни, казват те.

Най-лошото е, че вероятно дори няма да разберете, че някой ви е въздействал докато спите. Изследователите се позовават, например, на разработка, демонстрираща как смесването на неприятни миризми с цигарен дим по време на сън на следващия ден намалява желанието за пушене при хора с никотинова зависимост. В същото време обаче те не са могли да си спомнят, че са усетили миризмата в съня си.

Докладът е предупреждение към всички ни, че използването на подобни технологии трябва да бъде регулирано преди те окончателно да бъдат внедрени в практиката.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес