Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Необичаен обрив може да е симптом на COVID-19

06 октомври 2021, 20:40 часа • 8824 прочитания

Обривите на пръстите на краката при пациенти с коронавирус са странична реакция на организма, докато се опитва да се пребори с инфекцията. Това предава Би Би Си, като се позовава на изследване на френски учени. Тази реакция може да се появи при болни от COVID-19 на всички възрасти, но е най-често срещана при деца и тийнейджърите.

Обичайно обривите не са болезнени, но понякога зачервяването е силно, дори преминава в лилаво, има силен сърбеж, подуване и се появяват мехури. Често засяга пръстите на краката, но може да се появи и по ръцете. Страничната реакция продължава от няколко седмици до месеци.

Учените от университета на Париж правят заключенията си на базата на кръвни и кожни изследвания. Според тях организмът реагира на вируса, като активира два защитни механизма. Единият е антивирусен протеин, наречен интерферон тип 1, а другият е вид антитяло, което погрешно атакува собствените клетки и тъкани на човека, а не само нахлуващия вирус. Специалистите са анализирали данни от изследвания на 50 души, за които се смята, че са получили обриви на пръстите в резултат на COVID-19 през пролетта на 2020 г., както и 13 пациенти със сходен проблем, но нестрадащи от новия коронавирус.

Според доктор Вероник Батай обривите по пръстите на краката са били често срещани по време на началната фаза на пандемията, но случаите са намалели с масовото разпространение варианта Делта на новия коронавирус. Заключенията на френските изследователи са публикувани в специализираното издание "Бритиш джърнъл ъв дерматолъджи", уточнява 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес