Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени изолираха мутации на коронавируса, снижаващи ефективността на ваксините

18 юни 2021, 19:25 часа • 4361 прочитания

Учени от Федералната медико-биологична агенция на Русия идентифицираха нови мутации на коронавируса. Според експерти те могат да намалят ефективността на терапевтичните и профилактичните лекарства, включително ваксините, съобщи ТАСС.

"Учените от ФМБА в Русия идентифицираха нови линии на вируса SARS-CoV-2. Появата на нови генетични линии SARS-CoV-2, носещи мутации в променливите региони на генома на вируса, разположени предимно в S-протеиновия ген и особено в неговия рецепторен домейн, може да промени биологичните свойства на вируса и клиничните прояви на инфекцията, както и да намали ефективността на терапевтичните и профилактични лекарства, включително ваксини, разработени и тествани срещу поранни варианти на SARS-CoV-2", се казва в съобщението на ФМБА.

Учените уточняват, че през третата седмица от юни индийският щам на коронавируса в Москва е установен в 87 процента от случаите. През втората седмица от юни този показател е бил 55,7 процента, а в началото на месеца - 35 процента. ФМБА извършва молекулярно-генетично изследване на циркулацията на COVID-19 в Русия от март 2020 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес