Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени изясниха произхода на аварите

03 април 2022, 09:00 часа • 16570 прочитания

По-малко известни от хуните на Атила, аварите са техни по-успешни наследници, пише Phis.org. Те са владеели голяма част от Централна и Източна Европа в продължение на близо 250 години. Известно е, че идват от Централна Азия през шести век от н.е., но древните автори, както и съвременните историци отдавна спорят за произхода им.

Сега мултидисциплинарен изследователски екип от генетици, археолози и историци, включително изследователи от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг (Германия) е получил и проучил първите древни геноми от най-важните обекти на аварски елит, открити в съвременна Унгария. Това изследване проследява генетичния произход на аварския елит до далечен регион на Източна Централна Азия. Той предоставя преки генетични доказателства за една от най-големите и бързи миграции на големи разстояния в древната човешка история.

През 560-те години аварите основават империя, която просъществува над 200 години, съсредоточена в Карпатския басейн. Въпреки многобройните научни спорове първоначалната им родина и произход остават неясни. Те са известни преди всичко от историческите източници на техните врагове – византийците, които си задавали въпроси за произхода на страховитите аварски воини след внезапната им поява в Европа. Дали са дошли от империята Жоужан в монголските степи (току-що унищожена от тюрките), или трябва да се вярва на тюрките, които решително оспорвали такова наследство?

Първите крале на Англия били ирландски келти

Историците си задават въпроса дали това е била добре организирана група от мигранти, или смесена група бегълци. Археологическите проучвания сочат много паралели между артефактите от Карпатския басейн и евразийските номади (оръжия, съдове, конски сбруи), например златен пекторал, използван като символ на властта. Известно е също, че аварите са донесли стремето в Европа. Но досега не е проследяван произходът им в широките евразийски степи.

В новото изследване учени от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, университета ELTE и Института по археогеномика в Будапеща, Харвардската медицинска школа в Бостън, Австрийската академия на науките и Института за перспективни изследвания в Принстън са анализирали 66 индивиди от Карпатския басейн. В изследването били включени осем от най-богатите аварски гробове, открити някога, препълнени със златни предмети, както и други хора от региона преди и по време на аварската епоха.

„Разглеждаме въпрос, който е бил загадка повече от 1400 години: кои са аварските елити, мистериозните основатели на империята, която едва не е сринала Константинопол и повече от 200 години е владеела земите на съвременна Унгария, Румъния, Словакия, Австрия, Хърватия и Сърбия?", обяснява Йоханес Краузе, старши автор на изследването.

Авари плячкосват балканските земи. Kosta Mandrović / Public Domain

Първоначално аварите се заселват в Малка Скития (Добруджа) като византийски федерати и са използвани от империята срещу франките. Впоследствие аварско-византийските отношения се развалят и те се заселват в Панония (днешна Унгария) откъдето прогонват гепидите (567/568 г.). Започват почти непрекъснати аварски походи срещу балканските провинции на Византия. Те достигат своя пик с обсадата на Константинопол през 626 г. от прабългари, авари и персийци. Походи са насочени и на запад срещу франки, лангобарди и бавари. От несполучливата обсада на Константинопол през 20-те години на VII в. Аварският каганат започна да запада и впоследствие се разпада на две. През 791 г. Карл Велики започва военни кампании срещу аварите и им нанася удар, а при хан Крум Аварският хаганат е превзет от Първата българска държава.

Най-бързата миграция на дълги разстояния в човешката история

Аварите не са оставили писмени записи за своята история и тези първи данни за целия геном предоставят надеждни улики за техния произход.

„Историческата контекстуализация на археогенетичните резултати ни позволи да стесним времето на предполагаемата миграция на аварите. За няколко години те са изминали повече от 5000 километра от Монголия до Кавказ, а десет години по-късно са се установили на територията на съвременна Унгария. Това е най-бързата миграция на дълги разстояния в човешката история, която можем да реконструираме до този момент“, обяснява Чунгвон Джеонг, съавтор на изследването.

Гуидо Гнеки-Русконе, водещ автор на изследването, добавя, че „освен ясния им афинитет към Североизточна Азия и вероятния им произход поради падането на империята Жоужан, виждаме също, че елитите от аварския период от VII век демонстрират между 20 и 30 процента допълнително неместно потекло, вероятно свързано със Северен Кавказ и западноазиатската степ, което може да показва по-нататъшна миграция от Степта след пристигането им през VI век.“

Жестокият гонител на християните Диоклециан: от цар до градинар

Източноазиатско потекло се среща в индивиди от няколко места в централната зона между реките Дунав и Тиса в съвременна Централна Унгария. Но извън района на първичното селище се открива висока променливост в нивата на примеси, особено в южноунгарския обект Кьолкед. Това предполага, че имигрантският аварски елит е управлявал разнообразното население с помощта на хетерогенен местен елит.

Тези вълнуващи резултати показват колко голям потенциал има в безпрецедентното сътрудничество между генетици, археолози, историци и антрополози за изследването на "периода на миграцията" през първото хилядолетие от новата ера.

Изследването е публикувано в списание Cell.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изследване оспорва традиционните представи за произхода на галите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес