Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиецът на Кенеди е Осуалд, сочи анализ на снимка

19 октомври 2015, 15:13 часа • 30333 прочитания

С помощта на компютърно моделиране американски изследователи са получили ново доказателство, което свидетелства, че президентът Джон Кенеди е убит именно от Лий Харви Осуалд, пише Мегавселена.

Учените потвърдили достоверността на така наречената снимка от задния двор, в която убиецът на американския президент е запечатан с пушка в ръка (която съответства на оръжието, с което е бил застрелян Кенеди).

Снимката е направена няколко месеца преди убийството. Преди някои изследователи твърдяха, че снимката е монтаж, тъй като позата на Осуалд на нея била неестествена, а сенките и светлината на нея говорели за монтаж.

Но компютърно моделиране позволило да се докаже, че няма нищо странно в позата на обвиняемия.

Снимката в задния двор е направена от жената на предполагаемия стрелец Марина Осуалд в края на март 1963 година с фотоапарат на самия Осуалд. На нея той държи два марксистки вестника – The Militant и The Worker, и пушка. Самият стрелец след ареста твърдял, че снимката е фалшива.

"Създадохме компютърен модел на фигурата на Осуалд и проведохме анализ на осветлението, сенките и самата пушка. Това ни позволява да бъдем уверени, че снимката е истинска", разказва проф. Хани Фарид, ръководител на изследователската група.

Освен това учените потвърдили, че в ръцете си Осуалд държи именно пушка Каркано M91/38, калибър 6,5 мм, с която впоследствие е бил убит Кенеди.

Снимката в задния двор се смята една от най-важните косвени улики, сочещи вината на Осуалд. Тази, както и няколко подобни снимки са предадени от вдовицата му на следствието през 60-70-те години. Критиците на версията за вината на Осуалд нееднократно са оспорвали достоверността на снимката.

35-ият президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди е ранен смъртоносно на 22 ноември 1963 година при обиколка из Далас с открит автомобил. Официално в убийството е обвинен Лий Харви Осуалд. Поради неочакваната гибел на заподозрения за убийството на Кенеди има различни конспиративни теории.

Лий Харви Осуалд е убит два дни след покушението на Кенеди от Джак Руби.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес