Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърде строгото възпитание се отразява в ДНК

19 октомври 2022, 10:35 часа • 4364 прочитания

Белгийски учени установиха, че за децата на прекалено строги родители е характерно повишено метилиране на ДНК. Този показател корелира с повишен риск от развитие на депресия и дори склонност към суицид.

Въпреки съветите на лекари и психолози много родители все още остават привърженици на най-строгия подход към възпитанието, включително психологически натиск и физическо наказание. Това не остава незабелязано дори за генома на децата, променяйки епигенетичните „настройки“ на ДНК, които влияят на активността на гените и могат да бъдат предадени на следващите поколения. Такива са изводите на учени от университета в Льовен, представени на 35-ия годишен конгрес на Европейския колеж по невропсихофармакология във Виена.

Евелин ван Аш и нейните колеги са изследвали деца на възраст между 12 и 16 години. Те били разделени на две групи, във всяка от които момчетата и момичетата били приблизително поравно. Двадесет и един от младежите попаднали в групата с меко възпитание, чиито родители давали на децата си значителна лична свобода, изразявали подкрепа и други подобни. Други 23 тийнейджъри оценили възпитанието си като прекалено строго, с чести наказания и психологически манипулации.

След това учените взели проби от тяхната ДНК и анализирали нейното метилиране в повече от 450 000 участъка. Такава химическа модификация не засяга самата нуклеотидна последователност и структурата на гените, но е ключ към епигенетичната регулация на тяхната активност. Метилирането се среща при всички хора, но излишъкът от метилирани участъци често се свързва с развитието на депресия и дори повишена склонност към суицид. Именно такива ефекти открили авторите на изследването.

„Тези, които съобщаваха за по-строго възпитание, демонстрираха склонност към депресия и ние смятаме, че тя е „заложена“ в тяхната ДНК именно чрез метилиране – казва Ван Аш. – Изглежда, сега можем да затворим веригата, водеща впоследствие до развитието на депресия.“

Ученият също така отбелязва, че усиленото метилиране може да е резултат от всеки силен стрес, особено в ранна възраст. Именно затова травмите от детството може да повлияят на психическото състояние до края на живота.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Насилието над деца се е увеличило в пандемията, включително и сексуалното

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес