Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Труповете съвсем не "почиват в мир"

13 септември 2019, 14:15 часа • 17623 прочитания

Труповете не "почиват в мир". Откритието е на австралийски учен, който доказал, че година след смъртта човешките тела продължават да се движат. Изследването му е важно за детективите и патолозите по целия свят.

Алисън Уилсън фотографирала и проследила движенията на труп в продължение на 17 месеца, съобщава АФП.

Оказало се, че ръцете, които в началото на периода били близо до тялото, в края се оказали разделени от него.

"Смятаме, че движенията са свързани с процеса на разлагане, тъй като тялото се мумифицира и сухожилията изсъхват", казва тя.

За да извърши необичайното си наблюдение, Уилсън вземала всеки месец 3-часов полет от Кернс до Сидни, проверявайки "движенията" на трупа.

Изследваното тяло е едно от седемдесетте, съхранявани в единствената „ферма за тяла“ в Южното полукълбо, която се намира на тайно място в покрайнините на Сидни, Австралия.

Във фермата се извършват новатворски изследвания на посмъртните движения. Резултатите от тях са официално признати и част от австралийския Фонд за тафономични експериментални изследвания (AFTER).

Уилсън и нейните колеги се опитали да подобрят често използвана система за отчитане на времето на смъртта и така стигнали до откритието си. Резултатите бяха публикувани и в списанието „Forensic Science International: Synergy“.

С прецизиране на отчитането на времето на смъртта, Уилсън се надява да се ограничи броя на изчезналите лица или да се намали броя на грешните експертизи за настъпила смърт.

"С картографиране на местопрестъплението, на положението на тялото на жертвата, на всички открити физически доказателства, ще може да се разбере причината за смъртта."

Завършилата криминалистика в университета CQ казва, че е започнала своя уникален проект след пътуване до Мексико, за да помогне за класифицирането на скелетни останки от маите.

"Бях заинтересована от смърт от дете и винаги съм се интересувала как тялото се разгражда след смъртта. Предполагам, че това се дължи на отглеждането ми във ферма и гледането на животните как умират и наблюдението на този процес“, споделя тя детайли от своя живот.

"След като забелязах движение в предишно проучване, започнах да проучвам по-нататък и не можех да открия никъде по света да е било наблюдавано количеството на движенията, така че реших, ОК, аз ще направя това!"

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес