Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО във възторг от откритото британско лекарство за тежки случаи на COVID-19

17 юни 2020, 11:52 часа • 8125 прочитания

Световната здравна организация (СЗО) приветства като "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване, според които прилагането на стероида дексаметазон намалява смъртността при пациенти с тежка форма на болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус SARS-CoV-2, предаде в. "24 часа".

Припомняме, че изследването е на Оксфордския университет, а ТУК можете да видите оригиналното прессъобщение.

Според ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, лечението със стероида е "първото, което демонстрира понижение на смъртността при пациенти, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация". Съгласно резултатите от изследването, намалението на смъртността при такива пациенти е с над 30%. А в проучването са участвали общо 2104 пациенти с COVID-19, като те са получавали по 6 милиграма дексаметазон дневно.

"Новината е прекрасна. Поздравявам Великобритания, Оксфордския университет и многочислените британски пациенти, допринесли за този животоспасяващ научен пробив", допълва Гебрейесус.

Авторите на изследването са споделили първоначалните резултати със СЗО. В изявлението се посочва също, че в следващите дни се очаква пълен анализ на данните.

"СЗО ще координира метаанализ, за да повиши разбирането за тази интервенция. Ще осъвременим насоките си, за да отразим как и кога лекарството трябва да се използва при COVID-19", съобщават още от организацията.

В САЩ има обаче искане за повече данни, за да е ясно дали има странични ефекти - съгласно първоначалната информация видими такива няма. Но американски лекари припомнят, че стероидите потискат имунната система и това пречи на изчистването на вируса, макар да носи облекчение при засегнати от SARS-CoV-2 бели дробове.

Всъщност, лекарството действа именно най-добре при най-тежките случаи. От изнесените данни е ясно, че то е намалило смъртността при 20% от пациентите в проучването, които са били на кислородна терапия, но не и на апарат за изкуствено подаване на кислород - т.е. отново над 30% по-слаб ефект, отколкото при пациенти на изкуствено дишане. А за пациенти, които не са имали нужда от кислород, дексаметазонът не е дал някакви видимо по-добри резултати.

Британското правителство вече позволи употреба на стероида при хоспитализирани пациенти, които се нуждаят от кислород, независимо дали са на апарат за изкуствено дишане или само с кислородна маска.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес