Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном

30 август 2019, 08:22 часа • 2598 прочитания

СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия геном, след призивите за прекратяване на подобни практики, които бяха използвани в Китай миналата година за да се модифицират генетично две момичета-близначки.

"Новите технологии за модифициране на генома са многообещаващи и надежда за онези, които страдат от болести, за които смятахме, че са неизлечими", заяви директорът на СЗО. "Но част от употребата на тези технологии представлява уникално и безпрецедентно предизвикателство – етично, социално, регулаторно и техническо", добави той, според БГНЕС.

Миналата година китайски учен съобщи, че е променил ДНК-то на близначки чрез молекулярни ножици, за да не могат да се заразят с ХИВ вирус. Той беше уволнен от университета, където работи, а полицията започна разследване срещу него и му беше наредено да прекрати работата си. Но новината предизвика гнева на учени от целия свят, според които процедурата е неетична и потенциално опасна. СЗО създаде специална комисия, която да разследва случая.

В момента 30 държави имат закони, които директно или индиректно забраняват клиничната употреба на генно модифициране.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес