Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създадоха триизмерен модел на мозъка на древна маймуна

06 юли 2015, 10:20 часа • 9899 прочитания

Международен екип учени за първи път създадоха триизмерен компютърен модел на мозъка на маймуна – древната Victoriapithecus, става ясно от статия в изданието Nature Communications. Моделът е създаден с помощта на компютърна томография.

Учените от Макс Планк институт за еволюционна антропология и университета Дюк отбелязват в статията, че след провеждането на детайлно сканиране на древен череп на маймуната, чийто вид се е появил преди не по-малко от 15 милиона години, те се учудили от скромните размери на мозъка на примата.

Мозъкът на древната Victoriapithecus, останки от който са открити в Кения, се оказали с обем 36 кубически сантиметра, което е наполовина по-малко от мозъка на съвременните маймуни.

В същото време специалистите отбелязват сложността на мозъка на древната маймуна, като компютърният модел показва, че част от мозъка, отговаряща за обонянието, е три пъти по-голяма от очакваното.

Това позволило на учените да направят предположение, че обонянието на древната Victoriapithecus е било по-добро, отколкото на много маймуни, живеещи днес.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес