Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свидетел на легендарна битка: Археолози откриха древния град Джалула в Ирак

26 ноември 2023, 07:50 часа • 32156 прочитания

Иракският държавен съвет за антики и наследство (SBAH) обяви откриването на границите и различните структури на древния град Джалула.

Проф. Али Обейд Шалгам, генерален директор на Дирекцията на Иракския държавен съвет за антики и наследство (SBAH), казва, че процесът на проучване е продължил няколко месеца.

ОЩЕ: Археолози откриха храм, където Александър Македонски е бил обявен за "божествен"

Определянето на границите на древния град Джалула, който се намира на север от провинция Дияла и е бил мястото на добре известната битка между мюсюлмани и сасаниди, е било основната цел на това начинание, пише Arkeonews.

Джалула е била стратегически важно място с маршрути, водещи до Ирак и Азербайджан. Заслужава да се отбележи, че този древен град не трябва да се бърка с съвременната Джалаула, основана през 1958 г., която е на отсрещния бряг близо до село Бахиза.

Сасанидите го избрали като най-доброто място за заселване и противопоставяне на напредъка на ислямските армии, особено след падането на Дастагирд (Даскара) близо до Шахбан през 628 г. сл. Хр.

Битката при Джалула се води между Сасанидската империя и Рашидунския халифат (637 г. сл. Хр.). Планът на халиф Умар е първо да разчисти пътя на север преди всякакви решителни действия срещу Тикрит и Мосул и назначава Хашим ибн Утба за кампанията към Джалула. Персийските сили в Джалаула са командвани от генерал Михран.

Почти всеки арабски историограф предоставя информация за „голямата битка“ при Джалула. Всъщност известният арабски историк Халифа ибн Хаят нарича тази война „победата на победите“.

„Операциите по археологическо проучване продължават и са допринесли също за откриването и записването на редица археологически обекти и селища от историята на страната“, казва проф. Шалгам.

ОЩЕ: Уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

Тази археологическа находка предлага по-задълбочено разбиране на историческите събития, оформили древна Джалула и нейното стратегическо значение в по-широкия исторически контекст, в допълнение към осветляването на богатото минало на региона.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес