Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светещо кълбо прелетя над Нова Зеландия. Какво казаха учените? (ВИДЕО)

08 юли 2022, 17:57 часа • 10292 прочитания

В четвъртък, 7 юли, много жители на Северния остров на Нова Зеландия станали свидетели на необичайно явление в небето. Хората видели летяща светеща топка, чули пукащи звуци и наблюдавали огромна светкавица в небето. Според учените става дума за макар и рядко, но не необичайно явление, пише The Guardian.

Някои свидетели на светлинното кълбо успели да направят снимки и видеа от това събитие, които наводнили социалните мрежи и станали топ новина в местните медии.

Жителите на Нова Зеландия описват видяното като огромна светкавица в небето. Свидетели разказват още, че са чули грохот, на някои дори се появило пукане в ушите и им настръхвали косите. Имало и такива, които описали звуците, придружаващи това явление, като звуци от земетресение.

"Тъкмо шофирах към работа и видях ивица в небето и огромна ярка светлина. Това беше гледка, която можете да се види веднъж в живота", казва местният жител Къртис Пауъл.

В социалните мрежи всеки, който съзрял това явление, започнал да публикува снимки с коментари.

„Мислех, че халюцинирам, но не съм единственият, който го видя, и това е добре“, пише потребител на една от социалните мрежи. Други оприличили звука, придружаващ летящия обект, на тътен от земетресение.

"Помислихме, че е земетресение, но беше по-скоро като рев от голям камион. Но по това време близо до къщата ни не минаваха камиони. И все пак къщата потръпна малко от този звук", пише един от местните жители.

Според местния учен Дънкан Стийл, който е работил за НАСА, това явление, което мнозина видели над Нова Зеландия, най-вероятно е летяща отломка от голям метеор. Според Стийл това е много рядко явление през деня.

"Само веднъж в живота си съм наблюдавал летящ през деня метеор. Те летят в атмосферата с висока скорост, около 30 km/s. За да може да се наблюдават тези обекти през деня, те трябва да са големи, с размерите на топка за ръгби или повече. Това е много рядко явление“, казва Стийл.

Някои хора, които са наблюдавали полета на метеора, съобщават, че са чули пукане в ушите си, а на някои дори им настръхнали косите.

Алън Гилмор от Университета в Кентърбъри (Великобритания) обяснява, че по време на полета на такъв метеор наистина може да се чуят странни звуци. Що се отнася до настръхналите коси, метеорите и съпровождащият ги електрически заряд могат да станат причина косата на хората да се държи неестествено.

Местните учени призовали всички свидетели, видели летящия метеор, да запазят всички фото- и видеодоказателства. Изследователите смятат, че може да успеят да проследят траекторията на полета на този обект и по този начин да намерят останките от метеорита на земята.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Камера улови "космическа медуза" над Джорджия. Ето какво всъщност е било това (ВИДЕО)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес