Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свещен комплекс на ацтеките е открит в Теночтитлан

03 декември 2021, 06:45 часа • 18112 прочитания

Археолози са открили комплекс, който е бил използван за свещени ритуали от ацтеките преди около 500 години. Откритието е извършено при разкопки на руините на древния град Теночтитлан.

Разкопките са провеждани от мисия на Националния институт по антропология и история (INAH). В момента археолозите провеждат разкопки на руините на Теночтитлан, древна столица на ацтеките. Работата се извършва на западния бряг на езерото Тескоко, което е историческата част на съвременния Мексико сити.

По време на разкопките са открити останки от жилищен квартал, като една от сградите се оказала свещена. Тя съдържала множество жертвоприношения, които според учените били направени малко след падането на Теночтитлан под натиска на испанските завоеватели.

Известно е, че през 1521 г. малък отряд испански войници е обсадил огромния Теночтитлан. Обсадата продължила 93 дни, след което столицата на ацтеките паднала. Испанците обаче не са били сами - те са били подпомогнати от хиляди воини от местни племена, които са враждували с ацтеките. Испанците сключили с тях военен съюз. Падането на Теночтитлан бележи началото на испанската хегемония в Централно Мексико.

Испанците нахлуват в Теночтитлан. Снимка: Public Domain

Именно към онези времена принадлежат новите находки на мексиканските археолози. Съобщава се, че свещената сграда е открита на около пет метра дълбочина. Тя и съседните структури са били част от Тескацонко, малък квартал на Куепопан. Това бил един от четирите района на Теночтитлан.

Самата сграда представлявала къща с вътрешен двор, в който се извършвали ритуали за отбелязване на началото и края на жизнените цикли. Това ставало ясно от "магията на числата". Археолозите са открили комплект от 13 кадилници - това число е било особено почитано от ацтеките.

„Комплектът от 13 кадилници изразява специална символика, тъй като са били разположени на две нива и в две различни ориентации: едната - от изток на запад, другата - от север на юг - казва археологът Мара Абигаил Бесера Амескуа от INAH. - Те са символизирали възкресението от 20 цикъла по тринадесет дни, които съставляват тоналпоуали - 260-дневния ритуален календар на древно Мексико. Освен това си струва да се спомене, че числото 13 при ацтеките е било асоциирано с нивата на небето.“

Освен това в сградата са открити съд с основа за монтиране на статив, пет купи, чиния и няколко кремирани човешки скелета. Сред другите находки археолозите отбелязват цял набор музикални инструменти, изработени от животински кости. Всички находки датират от XVI век. Възможно е това да са били жертвоприношения, направени между 1521 и 1610 г., след падането на Теночтитлан.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес