Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Суперпредсказател" казва, че Третата световна война е напът да започне

23 октомври 2024, 08:45 часа • 39448 прочитания

Противоречив "суперпредсказател" пророкува, че Третата световна война е напът да започне, като същевременно ще доведе до колапса на САЩ до 2032 г.

Мартин Армстронг е направил категоричните твърдения, използвайки захранван с изкуствен интелект компютър, наречен "Сократ", който програмирал да следи световните новинарски емисии и да търси основни събития зад глобалните тенденции.

Армстронг, който е използвал "Сократ", за да предскаже срива на недвижимите имоти в Япония през 1989 г. и финансовата криза в Русия през 1998 г., сега вярва, че войната в Украйна ще прерасне в по-широк международен конфликт, въз основа на последния анализ на данни.

"Мисля, че това е единствената истинска система с изкуствен интелект в света", казва скандалният самоук икономически прогнозист пред DailyMail.com.

Третата световна война не започва само защото Украйна още се държи

Армстронг създал програмата за изкуствен интелект от желание да напише софтуер, който може да автоматизира търговията с хедж фондове през 70-те и 80-те години. С времето обаче започнал да осъзнава, че кодът му може да предвижда и глобални конфликти.

През юни 1998 г. "компютърът предвиди, че Русия ще се разпадне. Това се превърна в дългосрочна криза на управлението на капитала. Всичко е свързано с капиталовите потоци", казва Армстронг.

Това лято той видял обезпокоително потвърждение извън своя "Сократ", когато съюзникът на Русия Северна Корея обеща да прати собствени войници в района на Донецк в Украйна, уж за да помогне на Русия в усилията за възстановяване срещу сума от 115 милиона долара годишно.

"Това отваря вратата за Запада да изпрати войски в Украйна под същата предпоставка", написа Армстронг през юни: "Всички шахматни фигури са подравнени и готови".

Но изобретателят на „Сократ“ невинаги е бил толкова фокусиран върху войната. Роден в Ню Джърси, Армстронг е насърчен от баща си адвокат да се занимава с компютри през 60-те години на миналия век – хоби, което подхранва очарованието му от пазарите на фона на краха от 1966 г. Той става особено обсебен от циклите на бумове и спадове, като забелязва, че едни и същи видове колебания се повтарят на различни пазари.

И така, Армстронг изградил глобален модел и започнал да публикува резултати през 1972 г., наричайки своята симулация „Модел на икономическото доверие“. През 2009 г. той казва пред The ​​New Yorker, че бизнес цикълът се завърта на всеки 8,6 години.

„През 80-те години бях в Женева, когато всички се занимавахме с парите на ОПЕК. Видях как Япония започва да се издига и капиталът започва да тече към Азия“, казва той пред DailyMail. „Наблюдавайки тези капиталови потоци, написах програма за проследяване и прогнозиране накъде ще се движат капиталите след това“, продължава той.

В Турция вече чертаят сценариите за Трета световна война

Тази работа поставя началото на някои от шокиращо точните прогнози на Армстронг и нежеланото внимание и неприятностите, които донасят.

„През 80-те години една от най-добрите банки в Ливан ме помоли да създам модел – спомня си той. – Обадих им се и казах, че мисля, че нещо не е наред с данните. Казах: „Компютърът казва, че вашата страна ще се разпадне след осем дни.“

„И моят клиент в банката ми каза: „Ами каква валута препоръчва“, а аз отговорих „швейцарски франкове“. Осем дни по-късно, както си спомня Армстронг, „започна гражданската война“.

През 80-те и 90-те Армстронг информира Конгреса на САЩ за световната икономика, посещава министър-председателя Маргарет Тачър във Великобритания и казва, че ЦРУ е потърсило неговия опит след финансовия колапс на Русия през 1998 г.

„Днес компютърът просто вади доклади от цял ​​свят и пише над 1000 прогнозни доклада всеки ден“, казва той.

Армстронг е противоречива фигура: след като изгражда репутацията си през 80-те и 90-те години, той прекарва 11 години в затвора за измама на инвеститори със 700 милиона долара през 1999 г. в това, което е описано като „схема на Понци за три милиарда долара“.

Както отбелязва The New York Times за любопитния му процес, Армстронг прекарва 7 години в затвора от 2000 до 2007 г. за гражданско неуважение, преди дори да се изправи пред съдебни заседатели или да получи присъди.

„Годините в затвора на Армстронг скоро ще надхвърлят присъдата от 6,5 до 8 години, която той би получил, ако беше осъден по всичките 24 обвинения за измами с ценни книжа, измами със стоки и телеграфни измами“, отбелязват те.

Трета световна война: Кой ще мигне пръв и ще натисне спусъка?

„Случаят изпраща много лош сигнал“, както се изразява бившият адвокат на Армстронг по наказателни дела Бърнард В. Клайнман.

През 2014 г. документалният филм The Forecaster описва живота на Армстронг – въпреки че е осмиван от критиците, че е „едностранчив“ в защитата на прогнозиста.

Армстронг сравнява превръщането си в „суперпредсказател“ на големи геополитически събития със случайни пробиви, които учените са направили в лабораторията.

„Това е нещо като откриването на пеницилина по погрешка“, казва той. „Това е същото. Не съм започнал да създавам някаква програма, която да предсказва войни. Просто се случи.“

По думите му през 2011 г. „военният цикъл“ е бил, когато нещата са започнали да се развиват, поради което сега той вярва, че Украйна е мястото, където ще започне Третата световна война, тъй като нейните най-ранни военни действия съответстват на тази времева линия.

Залужни: Злото е близо и е дошло да убива. Западът се готви за Трета световна война

„За Крим са се водили толкова много войни“, добавя той, „повече от почти всяка друга област“.

"За съжаление, имаме група неоконсерватори, както ги наричаме, в Съединените щати. Те контролират НАТО. Всяка държава ги има. Русия ги има. Китай ги има. Те просто искат война през цялото време".

Армстронг казва, че нещата ще се „нагреят“ в Украйна през 2025 г. и „краят на това вероятно е 2027 г.“. „Тези хора просто искат вечна война.“

Армстронг също така вярва, че сегашната система на управление ще се срине през 2032 г. – не въз основа на 8,6-годишния цикъл на бум и спад, а на по-голям цикъл.

„Сега с 2032 г. това, което компютърът предвижда, е, че приблизително на всеки 300 години преминаваме през цикли, в които правителствата сменят формите си“, обясни той.

„Няма значение каква форма на управление ще изберем; винаги има корупция и те основно умират от икономическо самоубийство. Последният път, когато това се случи, беше с монархиите. Съединените щати имаха революция срещу монархията и след това видяхте как се разпространи във Франция като зараза. 2032 г. ще бъде краят на републиката“, прогнозира той.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес