Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супербактериите заплашват модерното здравеопазване

06 ноември 2018, 14:47 часа • 2210 прочитания

Резистентността на бактерии към лекарства са причинили смъртта на над 33 000 души в Европейския съюз през 2015 г. Това показват данни, публикувани тази седмица, с което се предупреждава, че супербактериите "заплашват модерното здравеопазване".

В проучване, публикувано в списание The Lancet Infectious Diseases, екип от лекари в целия ЕС разгледа данни за повече от дузина комбинации от резистентни на антибиотици бактерии в целия континент и разработи модел за инфекция и смъртност на пет вида бактерии.

По-голямата част от смъртните случаи се смята, че са настъпили при кърмачета на възраст под 12 месеца и при хората над 65-годишна възраст, предаде БГНЕС.

Най-голяма е смъртността в Италия и Гърция, като само Италия отчита повече от една трета от всички смъртни случаи, причинени от супербактерии в ЕС през изследваната година.

Тъй като консумацията на антибиотици се увеличава в световен мащаб, лекарите често са алармират за многобройни резистентни бактериални щамове.

Екип от учени в Австралия предупреди през септември за разпространението на бактерии, имунизирани срещу всички известни лекарства.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес