Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Странно: вижте кой „аромат“ дразни жените, но успокоява мъжете

22 ноември 2021, 08:20 часа • 2137 прочитания

Учените от Института Вайцман в Израел са открили мирис, който дразни жените и едновременно успокоява мъжете. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science Advances.

Специалистите открили, че човешкото тяло отделя летливо вещество – хексадеканал. Това съединение може да се съдържа в човешкия дъх и във фекалиите и да влияе различно върху мъжете и жените.

В експеримент взели участие 127 души от двата пола на възраст от 21 до 34 години. Те трябвало да играят на онлайн икономическа игра, след като предварително били помирисали карамфилово масло.

Страхът наистина има мирис

При половината от участниците към маслото бил добавен хексадеканал. В резултат жените се държали агресивно в играта, докато мъжете реагирали на случващите се в играта събития по-спокойно.

Изследване с магнитен резонанс на мозъка на участниците в експеримента потвърдило, че при жените хексадеканалът увеличавал активността на невроните в центровете за агресия, а при представителите на мъжкия пол, напротив – я намалявал. Сега учените възнамеряват да изяснят причините за такава различна реакция.

По-рано учените от университета Голдсмит стигнаха до извода, че идеалната прегръдка продължава от пет до десет секунди, като първите обятия се усещали по-неловки и по-слабо контролирани от следващите.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес