Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Странен барабан на 5000 г. е открит в гроб на три прегърнати деца

15 февруари 2022, 08:55 часа • 10750 прочитания

Произведение на древно изкуство, което е на около 5000 години, ще бъде изложено следващата седмица от Британския музей. Археолозите не са сигурни какво точно представлява, но засега наричат намерения артефакт барабан. По думите на изследователите тебеширеният барабан от епохата на Стоунхендж е „най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания през последните 100 години“.

Барабанът е открит в имение близо до село Бъртън Агнес в Източен Йоркшир през 2015 г. По време на разкопки археолозите се натъкнали на необичаен древен гроб, в който имало три деца на възраст от три до 12 години. Останките им били смесени, затова археолозите стигнали до заключението, че са погребани прегърнати.

Над главата на по-голямото дете бил поставен барабан заедно с тебеширена топка и полирана костена палка. Въпреки името, дадено на артефакта, археолозите не смятат, че предметът е бил използван като музикален инструмент. Това е било по-скоро скулптурно изкуство или детска играчка.

Както отбелязват изследователите, подобен гроб е изключително рядка находка, тъй като древните хора в неолитна Британия обикновено оставяли телата да бъдат изядени от животни или просто ги изгаряли.

„Барабанът е толкова важен, защото е един от най-изящно украсените предмети от този период, намерени във Великобритания и Ирландия“, се казва в съобщението на Британския музей.

Според куратора на Британския музей Нийл Уилкин орнаментите на барабана са подобни на тези, открити на други неолитни обекти в Шотландия и Ирландия. Това намеква, че праисторическите общности са комуникирали помежду си въпреки значителните разстояния.

Изследователите отбелязват, че три подобни тебеширени барабана са открити в село Фолктън - на около 25 км от Бъртън Агнес - през 1889 г. Радиовъглеродният анализ показал, че те са създадени едновременно с първата фаза от изграждането на Стоунхендж, между 3005 и 2890 г. пр.н.е.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес