Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоунхендж е бил слънчев календар

04 март 2022, 08:51 часа • 4154 прочитания

Британски археолог е изследвал конструкцията на Стоунхендж и е стигнал до заключението, че древните жители на Англия са го използвали като слънчев календар преди около 4500 години. Според учения големите сарсени означават месец от 30 дни, който се делял на три декади. Вероятно пет двойки трилити съответстват на пет епагоменални дни, а други елементи могат да показват 12 месеца. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

През епохата на неолита и халколита (енеолита) в Европа се разпространява традицията за издигане на мегалитни структури. Може би най-известният от тях е Стоунхендж, разположен в южната част на Англия. Археологическите проучвания показват, че този комплекс е построен на няколко етапа. И така, около 3020-2910 г. пр.н.е. са построени главният ров и валовете. Тогава се появяват дупките на Обри и ровът бил запълнен вторично. Основните каменни конструкции са издигнати около 2500 г. пр.н.е.

Разкриха голямата тайна на Стоунхендж

В центъра на Стоунхендж се намира олтарен камък, който е заобиколен от пет арки – така наречените трилити. Сега те са заобиколени от 17 вертикални сарсенови блока, въпреки че проучванията показват, че първоначално са били 30. Те образуват кръг, чийто диаметър е около 33 метра.

Повечето археолози смятат, че Стоунхендж е имал някакво ритуално значение. Например може да е служил като пространство, в което местните земеделци са се събирали по време на важни събития, например по време на лятното и зимното слънцестоене. За това сочи по-конкретно оста на симетрия на паметника, която минава по линията на изгрева и залеза на светилото по време на слънцестоене. Някои изследователи предполагат, че Стоунхендж може да е използван като древна обсерватория, култов комплекс или календар.

Тимъти Дарвил от университета в Борнмът е изследвал каменната конструкция на Стоунхендж, която според последните проучвания е построена около 2620-2480 г. пр.н.е. Той решил да провери дали този кромлех наистина може да се използва от древните жители на Англия като календар.

Стоунхендж е бил гробище?

Конструкцията на Стоунхендж според него е изградена с отчитане на положението на слънцето по време на зимното и лятното слънцестоене, тоест с период от 365,25 дни. Всеки от 30-те сарсенови камъка е представлявал един слънчев ден, който заедно образували месец, състоящ се от три декади. Началото на всяка такава десетдневна "седмица" е обозначено в конструкцията с по-малък камък.

Тimothy Darvill et al. / Antiquity, 2022

Ученият отбеляза, че сега на паметника няма елементи, които биха могли да се отнесат към 12-те месеца. Той обаче допуска съществуването им. Дарвил смята, че по този начин древните жители на Англия са отбелязвали цикъл от 360 дни. Останалите пет дни може да са обозначавани от петте трилита с форма на подкова, разположени в периметъра на Стоунхендж. Също така елементите на този паметник биха могли да показват необходимостта от добавяне на още един ден към календара на всеки четири години.

Археологът смята, че началото на годината в такъв календар се е отчитало от зимното слънцестоене. Такава традиция в предхристиянските общества, по-специално, е фиксирана в ранносредновековните английски писмени източници, където се описва, че годината се дели на две части и включва празник в средата на зимата и в средата на лятото. Дарвил смята, че общностите, живели в Северозападна Европа в края на IV - началото на III хилядолетие, биха могли сами да са разработили подобен календар. Макар че може би тази традиция е възприета от обществата на Източното Средиземноморие. Така през III хилядолетие пр.н.е. слънчевият календар вече е съществувал в Древен Египет.

Ледници помогнали в строителството на Стоунхендж

Най-старият слънчев календар обаче е прабългарският, който е на повече от 7500 години. Той е признат от ЮНЕСКО като най-точен и дори е предлаган за световен календар, който да замени Григорианския. Годината в него също е започвала на зимното слънцестоене, което е било смятано за нулев ден – (еднажден, Игнажден) – и не е бил отчитан. Още един такъв нулев ден е добавян на лятното слънцестоене във високосна година. Всичко за уникалния прабългарски календар РАЗБЕРЕТЕ ТУК.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес