Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средновековен развод чрез битка: Гарантирано „докато смъртта ни раздели“

07 октомври 2022, 09:12 часа • 4862 прочитания

Разводът е тема, предоставяла безкраен материал за авторите на драмите и комедиите през вековете, от Еврипид през Шекспир до днешния списък с бестселъри. Когато Кенет Ходжис, професор по английски език в Университета на Оклахома, открил средновековен немски ръкопис с правилата за „развод чрез битка“, социалните медии помогнали на сензационната история бързо да стане вирусна, пише Ancient Origins.

Diebold Schilling the Elder / Public Domain

С възможността за двубой разводът през Средновековието можел да доведе до повече от разбито сърце. Колко чести са били тези законно позволени брачни дуели и как са били провеждани?

Разводът чрез двубой бил част от германския закон, който се занимавал с обвиненията между две страни, когато нямало свидетели или признание. Който спечели битката, се смятал за прав. Тоест това бил законно разрешен дуел.

Тези правила за развод чрез дуел идват от Книгата по фехтовка на Ханс Талхофер от 1467 г. Книгата служи като ръководство с инструкции за това как трябва да се водят дуелите. Книгата разглежда много различни видове дуели, водени с различни оръжия, но разделът, който привлича вниманието на проф. Ходжис и на обществеността, е разделът за дуелите между мъже и жени.

Мъжът влизал в дупка до кръста, дълбока 1 метър, с една ръка, вързана зад гърба, докато на жената било позволено да се движи свободно. И двете страни били облечени с удобни дрехи.

Hans Talhoffer / Public Domain

Жената се въоръжавала с три камъка, всеки увит в парче плат, за да образува нещо като въртяща се тояга. Мъжът получавал три нормални тояги, които съответствали на дължината на женското оръжие, за да се гарантира, че обхватът им е еднакъв.

Мъжът нямал право да напуска дупката. Като допълнително ограничение, ако докосне ръба на дупката, той бил лишаван от една от тоягите си. Ако жената го нападне, докато той предава тоягата, тя от своя страна губи един от своите камъни.

Правилата поставят мъжа в явно неизгодно положение, но се смятало за малко вероятно жената да е преминала някакво бойно обучение. Освен това, във всеки вид физическо състезание е по-вероятно мъжът да има предимство по отношение на размери и сила. Така че ограниченията, поставени пред мъжа, били опит да се направи битката възможно най-справедлива.

Някои историци смятат, че е малко вероятно битките да са се водили до смърт. Вместо това вероятно съдиите трябвало да решат кога един от двамата е бил победен. Тъй като и двете страни се удряли с големи тъпи предмети, изглежда вероятно много процеси да са завършвали с изпадане на едната страна в безсъзнание.

Съдейки по рисунките на Талхофер, историците смятат, че е имало алтернативни начини за победа, като например ако жената успее да измъкне мъжа от дупката или ако той успее да завлече жената вътре. Има някои свидетелства, че подобни двубои са завършвали със смърт, дори и да не е било от ръката на съперника. Ако загуби мъжът, той бивал изваждан от дупката и екзекутиран на градския площад. Ако губеща е жената, тя била хвърляна в дупката и погребвана жива.

Hans Talhoffer / Public Domain

Ръководството на Талхофер се занимава предимно с даване на съвети на бойците, а не с излагане на правилата на средновековния развод чрез дуел. Други източници, включително стари германски юридически книги, били използвани за попълване на празнините.

Интернет подхванал работата на професор Ходжис и я направил доста популярна. Няма много оцелели източници, които се отнасят до развода чрез дуел. В периода на Късното средновековие процесът чрез битка става все по-рядко срещано явление и е почти невъзможно да се получи развод по такъв начин.

В допълнение средновековният процес чрез дуел бил използван предимно за наказателни дела, а не за граждански. Процесът чрез битка обикновено бил запазен за наказателни дела, при които нямало достатъчно доказателства, но ако обвиняемият бъде признат за виновен, наказанието било смърт.

Предполага се, че двубоят между жена и мъж е имал много по-неприятно предназначение. В случаите, когато жена обвини мъж в изнасилване, но няма доказателства или свидетели, е възможно да се използва двубой за определяне на вината.

Християните от този период вярвали, че победителят в изпитанието чрез дуел е закрилян от Бог, който очевидно ще покровителства невинния. Ако мъж загуби от жена, той трябва да е бил виновен и да е заслужавал да умре. Ако жената загуби, тя се смята за лъжкиня и затова заслужава да умре.

Hans Talhoffer / Public Domain

Дуелът между мъже и жени в други процеси също бил рядкост, тъй като жената ищец можела свободно да избере шампион, който да се бие вместо нея. Според Ходжис бракоразводният процес чрез двубой е бил може би по-често срещан от други съдебни процеси чрез битка между мъж и жена, тъй като било по-малко вероятно омъжената жена да има някого, който желае да се бие от нейно име.

В крайна сметка изглежда малко вероятно разводът чрез двубой да е бил често срещан. Процесът чрез битка не е бил дуел за разрешаване на разногласия. Това е бил сериозен съдебен въпрос със сложни правила и разпоредби. От друга страна, вероятно процеси чрез битка между мъже и жени, включително развод, са се провеждали при екстремни обстоятелства. В подкрепа на това е фактът, че правилата за такива двубои са записани и съществуват и до днес. Освен това Талхофер не би ги включил в ръководството си, ако не са били достатъчно често срещани, за да заслужат неговия съвет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бичуване, пиявици, живак. Как едно време са лекували венерическите заболявания

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес