Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Способността да се съди за човека по лицето му се оказа вродена

05 септември 2024, 07:50 часа • 1755 прочитания

Казват, че външният вид е измамен. И очевидно – с основателна причина. Във всеки случай това заключение следва от работата на американски учени, които изследвали мозъците на доброволци, докато гледали снимки на хора. Оказва се, че ние, без да осъзнаваме, оценяваме лицата и на тази основа преценяваме другите. Често пристрастно.

Преди около 15 години учените установиха, че основното мерило за нас са две характеристики на външния вид – надеждност и превъзходство. Може би те предоставят еволюционни предимства на човечеството като вид, поради което са толкова важни за нас и са се наложили като стереотипи. Освен това те са изненадващо стабилни сред различни народи и култури.

Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Често един поглед към лицето е достатъчен, за да разберем същността на човека. Този веднага ни харесва, онзи не ни вдъхва доверие, другият изглежда опасен. Такъв вид преценки определят нашето поведение и служат като вид социални ориентири.

Учените предупреждават, че стереотипното мислене често води до погрешни решения както в личната, така и в професионалната сфера и може да има съдебни и политически последици.

Известно е, че стереотипът за „надеждност“ е свързан с амигдалата в мозъка, където той служи като критерий за сравнение при развитие на емоционалния отговор. Но като цяло не е ясно какво се случва в главите ни, когато „дешифрираме“ чертите на лицето. Учените предполагат, че трябва да има някои стереотипи, подобни на тези, които работят по отношение на расата и пола. Например мъжете се свързват с агресия, а хората с голяма долна челюст се възприемат като доминиращи. Предишни изследвания също сочат ключова роля на темпоралния кортекс, особено на средния темпорален гирус, в работата със стереотипите.

За да изяснят всички тези въпроси, изследователи от Лаборатория за социални когнитивни и невронни науки в Колумбийския университет (САЩ) събрали 26 млади здрави доброволци, 19 от които жени, за да участват в експеримента. Статия за това е публикувана в Journal of Neuroscience.

На участниците били показвани снимки на лица, докато мозъците им били сканирани с помощта на функционален ЯМР. Учените очаквали да видят активиране на части от мозъка, участващи в разпознаването на черти на надеждност и превъзходство. Ако субектът ясно изрази ангажимент да следва своите стереотипи, то според идеята трябвало да се включат други части на мозъка.

Учените избрали 77 изображения на мъже от чикагска база данни с лица. По време на експеримента всеки от тях бил показан осем пъти, като се давало време той да бъде разгледан добре.

След презентацията участникът оценявал лицето по скала от 1 до 7 въз основа на два показателя – надеждност и превъзходство. Доброволците отговаряли и на въпроси относно придържането им към стереотипи (например „Вярвам на първото впечатление, когато гледам човек“).

Човешкото съзнание може би се появява много преди раждането

За контрола били привлечени 121 души, които също оценили същите снимки, но без ЯМР и по по-голям брой признаци. Друга група от 296 души разглеждали двойки от близо три хиляди снимки и сравнявали техните личности.

Оказало се, че средният темпорален гирус е активиран по подразбиране, независимо от придържането на лицето към стереотипи. При тези, които се доверявали на първото впечатление, двата теменни лоба, се включвали още задната горна темпорална бразда и левият преден темпорален лоб.

Така авторите успели да намерят общ за всички механизъм за оценка на лицата, но само по два критерия. Възможно е те да са повече, както трябва да разкрият бъдещи изследвания.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес