Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалните мрежи заместват алкохола

17 юли 2015, 09:55 часа • 7720 прочитания

Младите британци почнали да пият по-малко и това в голяма степен е резултат от по-дълбокото проникване на социалните мрежи в живота им. За това свидетелстват резултатите от допитване, проведено от изследователския център Demos, пише The Independent.

Според резултатите от допитването 19% от британците на възраст от 16 до 24 години изобщо не пият, още 66% заявили, че алкохолът не играе значителна роля в социалния им живот. Една трета от младите хора казвали, че родителите им се интересували от алкохола повече, отколкото тях самите.

Причината за тази поколенческа промяна в голяма степен се явява повсеместното разпространение на социалните мрежи. 42% от запитаните младежи и девойки изразили мнение, че общуването във Facebook и други социални мрежи е по-интересно, отколкото пиенето. 29% признават, че се страхуват техни "пияни" снимки да не попаднат в интернет и да започнат да се разпространяват.

Освен това участниците в допитването често говорели за щетите върху здравето и джоба, които може да нанесе алкохолът.

Своя принос внесъл и растящият брой на имигрантите от страни, в чиято култура пиенето не се поощрява. Според социолозите този фактор е осигурил една трета от прираста на непиещите.

Но влиянието на социалните мрежи така или иначе има голямо значение. В коментар на резултатите на Demos, проф. Марк Белис (Mark Bellis), специалист по алкохола от Управлението на общественото здраве (UK Faculty of Public Health), казва:

"Скоростта и широтата на разпространение на виртуалната среда, в която се развиват младите хора, е безпрецедентна. Пиенето на алкохол в пъбове, барове и клубове сега е принудено да се конкурира със социалните медии, онлайн игрите и широкия избор на тв програми за вниманието и парите на младите хора."

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес