Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сифилисът е бил в Китай много преди експедициите на Вашку да Гама

11 май 2022, 11:40 часа • 5027 прочитания

Палеопатолози са изследвали останките на хора от китайското гробище Синфулиндай и са установили, че двама или трима души са страдали от сифилис. Поражения, характерни за тази инфекция, са открити върху костите на една жена над 50 години и двама мъже на възраст 35–45 години, починали около 656–1174 г. от н.е. По-рано се смяташе, че сифилисът се е озовал в Китай след експедициите на Вашку да Гама в началото на XV–XVI век. Това става ясно от статия, публикувана в American Journal of Biological Anthropology.

Сифилисът е системно инфекциозно заболяване, предавано по полов път, причинявано от бактерията спирохета Treponema pallidum, и се предава предимно чрез полов контакт. Ако не се лекува, тази инфекция обикновено води до сериозни здравословни проблеми, засягащи кожата, лигавиците, нервната система, вътрешните органи и опорно-двигателния апарат. Една от най-честите последици от третичния сифилис са костните поражения, които се срещат при около 20-30 процента от болните. Още по-често поражения на скелетната система се срещат при вроден сифилис (до 85 процента).

Към днешна дата въпросът за мястото на произход на това заболяване не е напълно решен. За потенциална родина на инфекцията учените смятат Африка, Хаити, Америка и Индия. В Европа епидемия от сифилис избухва в края на XV век, което съвпада с пътешествията до Америка и Индия. Затова учените смятат, че в Стария свят инфекцията е донесена от моряците. По-късно обаче се появяват свидетелства, че сифилисът е бил в Европа и в предколумбовата епоха.

Първите достоверни споменавания за сифилис в Китай датират от XVI век, затова появата му там често се свързва с експедициите на Вашку да Гама, който за първи път се отправя към Индия през 1497 г. Тази хипотеза обаче е поставена под въпрос поради някои противоречиви археологически находки.

Кейт Печенкина от Градския университет на Ню Йорк заедно с колеги от Китай, Нова Зеландия и Съединените щати са изследвали останките на хора, открити по време на разкопки в гробището Синфулиндай, което се намира близо до град Сиан (провинция Шънси). Археолозите са открили 1598 човешки скелета на това място, включително 395 възрастни мъже и 357 възрастни жени. Открити предмети като монети и керамика показват, че всички погребения принадлежат на династиите Тан (618–907) и Сун (960–1279). Тези дати по-късно били потвърдени от радиовъглероден анализ.

В резултат на изследването учените открили признаци на хиперостоза, периостоза или остеит на няколко кости при 11 възрастни, което свидетелства за системни заболявания. Характерът на пораженията върху останките на трима от тези индивиди позволило на палеопатолозите да ги диагностицират с инфекция, причинена от трепонема. Тези кости принадлежали на жена над 50 години и на двама мъже на възраст 35–45 години.

Учените стигнали до заключението, че сифилисът е присъствал в Китай още между 656 и 1147 г. Този извод опровергава хипотезата, че инфекциозното заболяване се е появило в Източна Азия в резултат на експедициите на Вашку да Гама. Палеопатолозите подчертават, че подобни промени в костите могат да бъдат причинени и от други трепонематози (фрамбезия, беджел), но техните причинители се срещат само в региони с тропически или горещ сух климат. Освен това гробището се намирало близо до стените на древния град Чанъан, един от най-големите и етнически разнообразни градове на своето време, което според учените също е повишило вероятността от разпространение на болести, предавани по полов път (което е потвърдено в писмени източници). Учените са открили описание на подобно заболяване в медицински трактат от VII век, но посочените в него язви може да са били причинени и от други инфекции.

Палеопатолозите предполагат, че сифилисът може да се е озовал в Китай по търговските пътища (главно по Великия път на коприната), които са свързвали Източна Азия с останалата част от континента от дълбока древност. Освен това в Микронезия и вероятно във Виетнам трепонематозите са се срещали много преди европейците. Поради тази причина не може да се изключи напълно разпространението на невенерически инфекциозни заболявания от Югоизточна Азия, които в останки фактически не могат да се различат от сифилиса.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зловещите погребални обичаи в древна Палестина

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес