Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще си вземете ли микросвиня за домашен любимец?

01 октомври 2015, 12:44 часа • 5188 прочитания

Учените от Пекинския институт по геномика са създали необичайни свине, които не превишават размерите на малко куче и са подходящи за домашни любимци.

Минипородата била представена на научния симпозиум в Шънджън. В съобщение, посветено на новото откритие в областта на генетиката, се казва, че работата е проведена заради медицински изследвания.

Свинете генетично са по-близки към хората, отколкото мишките или плъховете, но привличането им към експерименти по тестване на нови лекарства и изучаването на заболявания не е толкова просто.

Теглото на свинете средно е 100 килограма – поради тази причина се изискват прекалено много препарати, основно скъпи. Често в лабораторни условия се използва вече съществуваща миниатюрна порода свине. При ръст 60-70 сантиметра те достигат маса 30-50 килограма, което ги прави сравнително подходящи обекти.

Но китайските генетици решили да стигнат по-далече и още повече да намалят размерите. Използвайки яйцеклетките на свинете джуджета, учените модифицирали ДНК, като изключили половината от гените, отговарящи за растежа. В резултат на бял свят се появила свиня, която максимално достига до 15 килограма.

Сега съществува вече второ поколение от тези животни – всички те са здрави, могат да водят пълноценен живот и да се размножават. И дори вече са внесли своя принос в медицината – с тяхна помощ медиците са провели серия изследвания на стволови клетки и стомашна микрофлора. В бъдеще микро свинете ще помогнат в търсенето на генетични нарушения, от които страдат хората.

Освен това всички желаещи получават шанс да се сдобият с необичайния любимец. Свинете от новия вид не са по-големи от кучета – освен това са не по-малко умни и верни животни. Е, отглеждането им в домашни условия не е много добра идея. По-добре е те да се отглеждат на вилата, тъй като и новата порода, както и по-големите ѝ събратя, обича да се рови в земята.

В момента удоволствието да имаш микросвиня струва 1600 долара, но ако има търсене, учените обещават да намалят цената.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес