Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щастливците се раждат през лятото, дълголетниците – през есента

25 ноември 2021, 06:45 часа • 16737 прочитания

За това, че цифрите влияят на нашия живот, астролози и нумеролози говорят отдавна. Те твърдят, че между датата на раждане, здравето, щастието и кариерата на човека има връзка. До неотдавна впрочем астролоците се смятаха и за единствените, които могат да отговорят на въпроса: Какво ни очаква в бъдеще? Сега към тях са се присъединили и учените.

Как цифрите влияят на нашия живот

Сериозни учени също са се заели с изследвания на влиянието на рождената дата върху живота на човека. Предразположеност към:

• излишно тегло,

• диабет,

• сърдечносъдови заболявания,

• алергии,

наред с други фактори, изглежда, също зависят от месеца на раждане. И дори това ще бъдем ли плахи, или оптимистични; левичари или десничари, ще имаме ли много деца и внуци, частично се решават още в момента на нашето раждане.

Още през 50-те години на миналия век австралийски лекар забелязал, че част от неговите пациенти, болни от рак, били родени в определени месеци. Това събудило любопитството му и той анализирал данните за почти 3000 случаи на смърт от онкологични заболявания.

Резултатът потвърдил неговото предположение: тези, които били родени от май до август, имал по-малък риск да заболеят от рак, отколкото всички останали. По-късни изследвания показали аналогични резултати.

А тези, които, напротив – се появявали на света през есента, макар и да не посрещали рождения си ден под горещите слънчеви лъчи, го посрещали в компания от:

• многобройни приятели,

• роднини

• и потомци.

Родените през есента са и сред тези, които достигат най-преклонна възраст, са установили учените от Института за демографски изследвания „Макс Планк“. Те са анализирали данните на повече от 1 милион души, починали в периода от 1968 до 1998 година в Австрия, Дания, САЩ и Австралия, и към момента на смъртта били над 50-годишна възраст. В Южното полукълбо всичко се измества: австралийците дълголетници се появяват на бял свят основно във второто тримесечие, от април до юни – тоест също през есента, но австралийската.

Зимният рожден ден, изглежда, повишава риска от някои „болести на цивилизацията“. Изследователи от университетите на Бристол и Единбург изследвали 4286 жени на възраст от 60 до 79 години, родени в период от 1919 до 1940 година в 23 различни града на Великобритания. Те установили, че при дамите, родени през зимата, често се откриват:

• високо ниво на холестерол,

• снижаване на белодробната функция,

• повишена предразположеност към сърдечносъдови заболявания.

Рискът от възникване на сърдечносъдови заболявания сред изследваните жени, появили се на бял свят в студените месеци от годината, бил по-висок с около 24 процента.

Щастливците се раждат през лятото

Месецът, в който човек се е появил на бял свят, влияе и на други фактори, например:

• неговия ръст,

• оптимизма му.

Така проучване на Виенския университет, проведено върху данните на повече 500 000 наборници, е установило, че родените през пролетта са по-високи от тези, които са поели първи дъх в други времена от годината. Левичарите пък предпочитат да се появяват на бял свят от септември до февруари, а есенните деца по-често са плахи и нерешителни.

Късметлиите се раждат през лятото – за това свидетелства изследване на учените от Хартфордшир. В рамките на допитване, в което взели участие 40 000 души, професор по психология изследвал връзката между месеца на раждане и възгледите за живота.

Родените през лятото, изглежда, са уловили за опашката птицата на щастието – или поне така смятат самите те. Тяхната самооценка била по-висока, оптимизмът им – по-силен, а възгледите им за живота – по-позитивни, в сравнение с хората, родени през есента и зимата.

Но това няма нищо общо със зодиакалния знак и астрологията.

Учените обясняват причините с абсолютно рационални неща:

• климат,

• хранене,

• инфекции,

• хормони,

• други фактори от околната среда,

които въздействат на бебетата по време на бременността на майката и в първите месеци от живота. Факторите, влияещи върху детето в тази фаза, имат дълготрайно въздействие върху:

• физическото,

• умственото

• и емоционалното развитие.

Месецът на раждане, съдейки по всичко, влияе върху пристрастията и антипатиите и, възможно, представлява независим рисков фактор за определени заболявания или, обратното, повишава устойчивостта към някои заболявания. Но не всеки, който се е родил в „рисков месец“, действително заболява.

Изследователи от университета в Цюрих са изяснили, че хората често умират в деня на своето раждане поради:

• сърдечни пристъпи,

• падания

• и дори самоубийства.

И също са отбелязали, че причина за такива печални събития се явява прословутият човешки фактор. Оказва се, че в знаменателния ден рождениците се отпускат, изпитват силни емоции и си позволяват повече, отколкото в обикновени дни. Но ако в това изследване всичко се свежда до емоционалното натоварване върху организма, то учени от Канада са установили връзка между кариерния растеж и рождената дата.

Учени от Училището по бизнес Sauder към Университета на Британска Колумбия (Ванкувър) са провели изследване, според което родените през лятото имат по-малки шансове да станат лидери. Те изучили биографиите на 375 ръководители от 500 компании в периода от 1992 до 2009 година.

Изследването показало, че децата, появили се на бял свят през юни или юли, най-рядко от всички стават директори. Най-много началници имало сред родените през март и април, 12,5 и 10,7 процента съответно. Обяснението на това явление също има напълно научен характер.

Според специалистите „летните“ деца изостават от своите връстници в ученето поради това, че в клас се оказват най-млади. По-големите деца с по-формирани навици за обучение се проявяват по-добре от всички останали. Техният успех в началното училище води дотам, че през целия си живот те се стремят да превъзхождат другите.

Излиза, че разпределението на децата по възраст в училище оказва влияние върху техните успехи през целия живот. И изобщо върху развитието на човека въздейства цялата съвкупност от физиологични и социални фактори. По принцип не съществува оптимален месец, в който да се родиш. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Но да бъдеш предупреден, означава да си въоръжен. Този, който знае за тях, има възможност по най-добрия начин да използва своите възможности и шансове, както и да противодейства на възможните рискове.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес