Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Шифърът на Да Винчи“ в реалния живот? Откриха гробници на рицари тамплиери в Стафордшър

18 август 2023, 09:11 часа • 5082 прочитания

Гробове, принадлежащи на рицарите тамплиери – тайнствен орден, възникнал през XII век, са открити в английска селска църква, пише Daily mail.

Средновековният орден, който има клонове в цяла Европа, включително във Великобритания, е известен като една от най-мощните и богати религиозни организации на Средновековието, изиграла голяма роля в кръстоносните походи.

Историкът Едуард Спенсър Диас е открил осем гроба на рицари тамплиери в църквата „Сейнт Мери“ в Енвил, Стафордшър. В романа на Дан Браун „Шифърът на Да Винчи“ и едноименния филм с участието на Том Ханкс, главният герой копае под Рослинския параклис в Шотландия в търсене на съкровищата на рицарите тамплиери. Диас смята, че църквата „Сейнт Мери“ може да е една от най-важните тамплиерски църкви в мъгливия Албион поради връзките ѝ с „най-великия рицар на Англия“.

Петък, 13-и. Началото на края на рицарите тамплиери

Уилям Маршал, 1-ви граф на Пембрук, е рицар, воин, дипломат и дори два пъти де факто крал, един от съставителите на Великата харта на свободите. Той се смята за прототип на Ланселот в средновековните истории за крал Артур. Маршал умира на 73-годишна възраст през 1219 г. и е погребан в църквата „Темпъл“ в Лондон, след като е посветен в тамплиер на смъртния си одър.

Но в „Сейнт Мери“ на витражите са изобразени много гербове, включително гербът на Хю Мортимър от Челмарш, който се жени за внучката на Маршал. Църквата е построена в началото на XII век, по времето, когато тамплиерите създават прецептории – един вид манастири – из цяла Британия.

На всеки от откритите гробове е изобразен тамплиерски кръст в двоен кръг – типичен символ на ордена. На един надгробен камък има и кръст на кръстоносец, най-вероятно погребаният там рицар също е бил тамплиер и е участвал в кръстоносните походи. В подножието на същия гроб има и символ на йерусалимски кръст – показващ, че неизвестният рицар някога е бил на Храмовия хълм в Йерусалим.

„Смятам, че тези открития са превърнали Енвил в една от най-важните църкви в страната. Особено заради тесните му връзки с Уилям Маршал, който се смята за един от най-великите воини, раждани някога в Англия. Но остава загадка защо тамплиерите са погребани именно в Енвил и защо това е останало загадка толкова дълго“, казва Диас.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес