Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шекспир е имал поне един съавтор

25 октомври 2016, 10:07 часа • 2094 прочитания

Гениалният британски драматург Уилям Шекспир е имал поне един съавтор. Оксфордският университет подготвя издаването на пиесата "Хенри VI", на чиято обложка освен Шекспир, като автор ще бъде отбелязан Кристофър Марло.

Интересното е, че авторството на още 16 от 44 пиеси на Шекспир може да бъде преразгледано и въпросът не се ограничава само с Марло.

По информация на The Guardian до извода, че Шекспир е имал съавтори е стигнала група от 23 учени от пет страни. Те провели изследване с прилагането на компютърни технологии и установили, че всички три части на "Хенри VI" са плод на съвместната работа на двама писатели.

Поетът и драматургът Кристофър Марло е бил съвременник на Шекспир. Хипотезите за влиянието на Марло върху творчеството на Шекспир са изказвани и по-рано, но едва сега се доказват.

Много учени са поставяли под въпроса съществуването на Марло. Установени са обаче някои безспорни факти от неговата биография - той е бил кръстен в Кентъбърийското абатство на 26 февруари 1564 г. И е бил син на обущар. Независимо от това е ходил на училище и е бил добър ученик. Дори е спечелил стипендия, което му е позволило да продължи образованието си в Кеймбридж, където е станал бакалавър през 1584 година.

Неговите пиеси са били много популярни за времето си. Марло не е имал дълъг живот, той е починал на 29 година от ръката на убиец. Някои експерти предполагат, че драматургът е инсценирал смъртта си и е продължил литературните си опити под името Уилям Шекспир.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес