Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сензационно ново разкритие за ДНК-то ни

17 септември 2015, 11:23 часа • 4414 прочитания

Британски и американски генетици твърдят, че в човешката ДНК важни са само 8,2% от веригите, останалото от генетичния код било незначимо.

Причината за това, според Дан Грауър, професор по еволюционна биология от университета в Хюстън, е многовековната еволюция на човешкия род, в процеса на която са се образували множество ненужни ДНК вериги.

Учените изяснили, че от общия брой базови двойки – 3,2 млрд., само 250 милиона двойки изпълняват контрол в генетичния процес. За изучаването на полезността на всяка ДНК бил приложен еволюционен метод за оценка.

Важен бил не размерът на генома като такъв – "има огромно количество организми с по-голям геном от човешкия". Оказало се, че този сравнително малък процент е абсолютно достатъчен за генетичното кодиране на човека, а останалата генетична информация английските учени отнесли към отпадъчната ДНК.

Уви, природата е несъвършена, пригласят британските генетици от Оксфорд. Всички бозайници са произлезли от общ прародител преди около 100 млн. години и учените смятат, че гените, най-малко пострадали от мутации в процеса на еволюцията, всъщност са най-необходимите.

Университетите на Оксфорд и Хюстън са публикували своите резултати в сп. PLoS Genetics.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес