Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сензационни факти за Мачу Пикчу са открити в атлас от 1904 г.

23 март 2022, 21:16 часа • 32860 прочитания

Международен екип от археолози откри оригиналното име на легендарния град на инките Мачу Пикчу, разположен в Перу и построен на голяма надморска височина. То беше неочаквано открито в атлас, публикуван в началото на миналия век, седем години преди този световноизвестен археологически обект да бъде официално открит от експедицията на Хирам Бингъм.

Автори на новото изследване, публикувано в Nawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, са историкът Донато Амадо Гонзалес от Министерството на културата на Перу и археологът Брайън С. Бауер от Илинойския университет в Чикаго.

Както напомня Heritage Daily, високопланинският град на инките Мачу Пикчу привлича вниманието на целия свят през 1911 г., когато известният американски историк и пътешественик Хирам Бингъм се отправя да го търси. По това време се носят легенди за мистериозната столица на инките, построена през XV век високо в планината (2350 м) над Свещената долина в Южно Перу. Смята се, че той е построен около 1450 г., но е изоставен само век по-късно. Това се случва по време на испанското завоевание.

Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу

Експедицията на Бингам се оказва успешна – той открива легендарния град и повече от век е смятан за негов откривател. Благодарение на него е дадено официалното име на това място - Мачу Пикчу. И сега, век по-късно, се оказва, че преди Бингъм градът е имал малко по-различно име.

В новото изследване Гонзалес и Бауер изучават не само оригиналните полеви бележки на Бингъм, но и карти от началото на ХХ век, както и земеделски документи от различни архиви. В статията си те пишат, че първоначално инките са наричали града си Хуайна Пикчу (Huayna Picchu), а не Мачу Пикчу. Според тях името на града е било дадено от името на най-близкия скалист връх, а не от името на най-високата планина в района, както се смяташе досега.

„Започнахме нашето проучване с неяснота в названието на руините от времето, когато Бингъм за първи път ги е посетил, а след това разгледахме няколко карти и атласа, отпечатани преди Бингам да посети руините – казва Бауер. – Открихме важни данни, че градът на инките всъщност е наричан просто Пикчу или, което епо-вероятно, Хуайна Пикчу."

Изследователите се позовават на открит от тях атлас от 1904 г., в който вече са отбелязани руините на града на инките с названието Хуайна Пикчу. Въпросният атлас е публикуван седем години преди Бингам да пристигне в Перу.

Предсказания за края на света и хармония с природата: Заблуди за маите, ацтеките и инките

Освен това учените са открили ценни писмени доказателства отпреди век. Оказва се, че през 1911 г., преди Бингам да напусне Куско в търсене на изгубения град, местните жители му разказали за руините Хуайна Пикчу, които се намирали в долината на река Урубамба. Тоест още преди началото на експедицията пътешественикът е знаел точно къде да отиде и какво да търси. А по-късно, през 1912 г., синът на собственика на тези земи също информирал Бингъм, че руините винаги са се наричали Хуайна Пикчу.

Според Бауер още по-ясни препратки към оригиналното име на мистериозния град на инките са запазени в стари доклади, написани от испанските колонизатори в края на XVI век. Тези ръкописи били създадени веднага след като регионът попаднал под контрола на испанците.

"Завършваме своята работа с поразителен разказ от края на XVI век, от който следва, че коренните жители на този регион са обмисляли да се завърнат – казва Бауер. – Те искали да заселят отново мястото, което наричали Хуайна Пикчу."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Инките устройвали ритуални пиршества с печено камилско месо

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес