Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семейните почивки правят децата щастливи дълго след като приключат

06 август 2021, 21:30 часа • 2460 прочитания

Последните изследвания показват, че семейните ваканции са отчаяно необходими. Те правят децата, но и нас по-щастливи и изграждат по-силна връзка и спомени. Този голям подарък от преживявания, като семейни почивки, се е доказал като просоциален дар на връзката - по-голям от всеки материален актив, сочи проучване, проведено в Университета в Торонто, цитирано от БГНЕС.

Според авторът на изследването Синди Чан преживяването на семейната ваканция не само ни доближава до децата, но и прави цялото семейство по-щастливо дълго след края на ваканцията. Изследването показва, че половината от анкетираните посочват семейните почивки като любим спомен от детството, а другата половина подчертават, че семейните ваканции им дават щастливи спомени, които завинаги ще останат в паметта им.

Джон Макдоналд, директор на Family Holiday Association, благотворителна организация, която осигурява почивки за бедни семейства, твърди, че семейните ваканции са като символ за щастие. „Когато семействата се сблъскват с трудни житейски ситуации, такива спомени могат да бъдат много силни и ако имаме такива спомени - можем да подходим към проблемите от напълно различна и по-позитивна гледна точка“, каза той.

Напускането на дома и пътуването в различна среда не само е забавно за децата, но и може да ги направи по-умни. Семейните ваканции могат да бъдат „бустер“ за детския мозък, тъй като им осигурява нова и обогатена среда. „Тази обогатена среда осигурява нови преживявания, които са много важни за социалното, физическото, познавателното и сензорното взаимодействие“, обяснява д-р Марго Съндърланд, детски психотерапевт.

„Независимо дали решите да купите на детето си таблет или друго материално нещо или да отидете на семейна ваканция - помислете за силната връзка и въздействие върху развитието, които тези ваканции осигуряват. Такива спомени не могат да бъдат измерени с никакви материални блага“, добавя психотерапевтът.

В допълнение, играта на плажа, разходките или къмпингът активират мозъка чрез освобождаване на окситоцин и допамин. „Те намаляват стреса и активират усещането за пълна топлина, както и оптимизъм. По този начин семействата действително зареждат батериите емоционално“, обяснява д -р Съндърланд. Независимо дали планирате бързо пътуване до езерото или няколко дни на море - резултатите са същите: по-щастливо и свързано семейство, а това е безценно.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес