Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сателитни снимки показват напредъка в строителството на новата столица на Египет

01 септември 2024, 09:45 часа • 1900 прочитания

Известен с величествената си архитектура и обекти на културно наследство, Кайро има богата история, датираща от Х век. Но това дълго пребиваване на града като столица на Египет е към своя край.

Както се е случвало неведнъж в миналото на страната, седалището на правителството се премества, този път в напълно нов град, който се въздига в пустинята на 45 километра източно от Кайро.

През 2015 г., предвид различните проблеми, пред които е изправен Кайро – замърсяване, пренаселеност и задръствания – правителството на страната реши, че ще построи и ще се премести в така наречената Нова административна столица (градът все още няма официално име). Новият град в крайна сметка ще обхваща площ приблизително с размера на Сингапур. Той е проектиран да побере повече от шест милиона жители.

Към днешна дата повече от 1500 семейства вече са се преместили в новия град, а до края на годината се очаква техният брой да достигне 10 000. В чест на това значимо събитие си струва да разгледаме снимките на новата столица, получени от апаратите на НАСА Landsat 8 и Landsat 9 съответно през август 2017 г. и август 2024 г.

Строежът на новата египетска столица през август 2017 г. Снимка: NASA

Така изглежда новата столица на Египет през август 2024 г. Снимка: NASA

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес